21
Mar
2016

„Децата на Тихата революция” с първа национална прожекция!

Темата за прехода е документирана в едно уникално пътешествие на група български ученци, станали свидетели на падането на комунизма. В навечерието на тяхното дипломиране през 1995 година те вярват в мечтите си, но страната им е в криза, която ще продължи и през следващите 20 години. Кинотворбата проследява този период през погледа и живота на всички тези съученици и приятели. Една от тях е и Виктория Ершова, която също споделя личната си история и стремеж към щастие през последните 20 години...

Кои са „Децата на Тихата революция” и какво се случи с техните мечти? 

Надеждите на момчетата и момичетата, завършили гимназия през 90-те, бяха повлияни от тогавашната  ситуация в България по неочаквани начин и това определя житейския път на българския режисьор от Лос Анджелис Виктория Ершова. Какво се случи не само с випуск ‘95, но и с цялото поколение на Прехода, е основен мотив в нейния документален филм „Децата на тихата революция”.

В началото продукцията започва като идея да се заснеме кратко видео за срещата по случай 10-годишнината от завършване на гимназия. Впоследствие темата се оказва много по-голяма и Ершова пътува цели седем години между Лос Анджелис и България, а също и редица градове по света, където живеят вече порасналите „Деца на тихата революция” - Ню Йорк, Лондон, Дъблин, Норвегия. След това, тя се връща за 12 месеца в родината, за да завърши филма, и на място си сътрудничи с някои от най-добрите професионалисти в българското кино като Нина Алтъпармакова (режисьор по монтажа), Георги Стрезов (композитор), Михаил Дичев (звукорежисьор). Българо-американската продукция е подкрепена финансово по иновативен път от много българи, както и частично чрез онлайн платформата „Kickstarter”.

„Започнах да снимам филма през 2005 година. Реших да продължа снимките 5 години по-късно и да проследя героите през един по-дълъг период от време. Тъй като имах материал и от ученическите ни години, всъщност проследяваме живота на хората в продължение на 20 години. Освен липсата на финансиране, предизвикателство беше и фактът, че трябваше да включа себе си във филма.  Не ми беше лесно да намеря куража, а и най-подходящия начин да направя това...”, споделя режисьорката.  

Виктория Ершова е отново в България, специално за премиерата на филма в рамките на 20-ия София Филм Фест.  За да присъства на събитието, тя прекратява едно приключенско пътешествие из Мексико и Аржентина.  В него тя пропътува 1800 км на автостоп из Патагония и достига най-южния град на света – Ушуая, от къде се завръща в родината си, за да представи своя филм. 

Виктория Ершова е родена и израснала в Казанлък, България. През 1995 година заминава да учи в САЩ и завършва бакалавърска степен по комуникации и магистърска степен по филмово продуценство.  Продуцент и режисьор е на няколко късометражни филма, показани с успех на много фестивали в САЩ. Виктория живее в Лос Анджелис, но прекарва голяма част от времето си в България, а пътуванията са нейна страст. „Децата на тихата революция” е продукция на Viktori Pictures, Concept Studio

Премиерата на „Децата на тихата революция” в програмата 
на 20-ия София Филм Фест е на 22 март – вторник – в Дома на КИНОТО!
Начален час – 19,45

ОЧАКВАМЕ Ви на КИНО!