01
Apr
2016

„КАРЪЛ” на Тод Хейнс - на екран в София, Пловдив и Варна

След финала на София Филм Фест 
българската публика отново ще има шанс да види изключителните 
Кейт Бланшет и Руни Мара в една любовна история

С номинации за шест награди „Оскар”, награда за най-добра актриса (Руни Мара) от Кан 2015 плюс „Куиър палма” и още над 35 награди и 170 номинации, поредната творба на Тод Хейнс ще продължи срещите си с българската публика от 1 април.

„Каръл” е създаден по романа на Патриша Хайсмит „Цената на солта” (една от оскаровите номинации е за адаптиран сценарий) и разказва за връзката между две жени от различни социални прослойки в Ню Йорк от 50-те години на ХХ в. Флиртът води до приятелство, страстна любовна връзка между двете дами и разбити сърца. Потиснатата сексуалност в Америка в средата на 20 век е тема, която винаги би могла да бъде актуална – не само заради стремежа да се хвърли светлина върху отминалото време, но и поради факта, че все още има много неща, които трябва да бъдат променени, за да се нарече съвременното общество наистина демократично, премахнало всякаква следа от сегрегация…

Тод Хейнс е майстор на атмосферата и притежава онзи специален усет за нюанси и детайли, които те пренасят във времето. Кейт Бланшет отдавна е доказала, че е превъзходна актриса и с помощта на непринудената си естественост, както и с невероятния си хамелеонски талант, тя може да се превърне в… образ на времето. 

Ролите са разпределени между Кейт Бланшет, Руни Мара, Кайл Чандлър, Джейк Лейси, Сара Полсън, Джон Магаро, Кори Майкъл Смит и др. Американската киноакадемия отличи с номинации работата на художника по костюмите, операторското майсторство на Едуард Лакман, музиката на Картър Бъруел, адаптирания сценарий на Филис Наги и - разбира се – актьорските превъплъщения на Бланшет и Мара.

Кейт Бланшет споделя пред Rolling Stone: „Мисля, че Тод искаше най-вече да разкрие невероятното, сензационно усещане да си влюбен истински и дълбоко за първи път. Чувстваш се така, сякаш изобретяваш колелото!” Изключителната актриса участва не за пръв път във филми на Тод Хейнс. Незабравимо ще остане нейното превъплъщение в образа на Боб Дилън в „Няма ме”, представен в програмата на 12-ия София Филм Фест.

* * * 
„Отмерен, плавен, сдържан, но същевременно емоционален и нежен филм, който проследява как една връзка се заражда и израства, на фона на друга, която е към своя край. „Каръл” не задава въпроси, освен може би този как с развитието на историята ще се формират изборите на главните му герои. Той ни оставя да се насладим на любовта между две жени и на две наистина страхотни „оскарови” изпълнения.”
Гергана Боева, www.operationkino.net

„Филмът „Каръл” на Тод Хейнс се лее като горчив гъст сироп, следвайки ритъма на неповторимия кейтбланшетовски глас. Този глас е едно от най-великолепните актьорски оръжия на Бланшет и който е гледал „Елизабет” знае, че там тя играе повече с глас, отколкото с тяло или очи. Гласът й изплющява като камшик, гласът й стряска, гали, гласът й е едва ли не... материя. Във филма тя като че ли отново е Елизабет, но Елизабет „скрита” в кожата на жена в зряла възраст, богата, рафинирана и нещастна, която се опитва да хармонизира своята хомосексуална природа със също толкова силните си майчински инстинкти, при това в условията на Америка през 50-те години на 20 век, най-консервативното десетилетие…”
Ирина Иванова, www.eva.bg

„Любовта е тайнство, откровение, благословена привилегия, рядък дар, божествена намеса, независимо дали е хетеросексуална, хомосексуална, майчина, родителска или синовна! И никога не трябва да заставаме срещу нея, да я оставим да си отиде или да я игнорираме заради предубеждения, предразсъдъци, страх, егоизъм, комплекси или неувереност. Иначе ще съжаляваме цял, изпълнен с горчивина, болка, угризения и скука, живот!” Боян Атанасов, www.momichetataotgrada.com