12
Mar
2016

„Сняг” на режисьора Венцислав Василев – първа прожекция в София и начало на Международния конкурс


„В „Сняг” съм разказал една ясна човешка история”, споделя пред пресата за първия си филм Венцислав Василев. Кинотворбата разглежда проблемите за избора, прошката и предателството. Главните герои в нея, двама братя - Любака и Гошо, заедно със синовете си - Боби и Марти, ограбват пощенски клон. След обира Любака бяга с плячката, но скоро е намерен мъртъв, а парите са изчезнали. Докато се опитват да открият какво се е случило с тях, Боби иска да разбере и истината за смъртта на баща си.

„Сняг” е режисьорският дебют на Венцислав Василев, познат като сценарист на интригуващи български заглавия като „План за отмъщение” (носител на „Златна роза” за дебют) и „Отрова за мишки” (с награда на Българската филмова академия за най-добър сценарий). Подписът му стои и върху историята на „Жажда” на Светла Цоцоркова, а късометражният му филм „Ръжда” е включен в селекцията за наградата „Jameson” на София Филм Фест през 2005 година.

„В „Сняг” конкретно ме занимаваха взаимоотношенията между баща и син, - казва Венцислав Василев. - Исках да разкажа по някакъв начин за моя баща. Там неизбежно се появиха предателството и прошката. Филмът е изцяло измислен като история, но по някакъв, много личен за мен, начин простих на баща си с него и надявам се и той да го е направил.”

„Докато гледахме българския „Сняг”, имахме усещането, че наблюдаваме филм, изпълнен с екзистенциална философия - определено не философията на Сартр или Камю, но екзистенциализъм по Достоевски, под формата на филм и реализиран на Балканите”, е коментарът на журито на кинофестивала в Скопие, където филмът е удостоен с наградата „Golden Sun” за най-добър Балкански филм. Творбата е представена и на още няколко форума - във Варшава, Котбус, пазара на продукции в Кан, както и на „Златна роза” във Варна.

В главните роли са актьорите Пламен Великов, Красимир Доков, Ованес Торосян и украинската звезда Владимир Ямненко. Продуцент е „100 Филм” с подкрепата на ИА Национален филмов център.

Очакваме Ви в Дома на киното – 13 март – 18.30 часа!

ОТКРИВАНЕ на Международния конкурс на 20-ия София Филм Фест!