02
Mar
2016

„Звярът е още жив” на Мина Милева и Весела Казакова закрива официалната програма на 20-ия София Филм Фест със специална премиера в бившия Партиен дом

След предизвикалия разгорещени дебати ЧичоТони”, творческият тандем Мина Милева - Весела Казакова ще представи новия си филм „Звярът е още жив” по традиция първо пред българска публика. Прожекцията ще се състои на 20март от 19 часа в зала „София” на бившия партиен дом – изненадваща и провокативна локация за събитие в рамките на предстоящия юбилеен фестивал!

Докато лявата идея се сгромоляса в нашите страни, на запад все по-усилено я преоткриват. Трудовете на Маркс бележат рекордни продажби, а анализите на капитализма стават все по-актуални. Българин, бивш горянин и борец против комунизма, прави подобни анализи в затвора през 1951 година. Неговата внучка, раздразнена от модерността на лявата идея и директната й корелация с трагичното състояние на България, изважда тези сведения, за да възстанови колективната родова памет, разпаднала се в поколенията - пъзел от историята, която продължава да бъде замитана под килима.

Филмът е с необичайна форма, преплетена с живописна анимация, а нелинеарният разказ е базиран на диалог между двамата. Продължение на диалога, който са водили когато тя е била дете, дядото все още жив, a тя нищо не е разбирала.

Филмът вече привлече международното внимание на ключови форуми и фестивали през 2015. Като част от мрежата на Европейските документалисти и Институт за документални филми в Прага, още като проект, филмът бе отличен с политическата награда “IDFA Forum Award”. Като резултат Мина и Весела бяха поканени в Амстердам на най-големия световен документален фестивал ИДФА, за да говорят за темата и да представят филма пред бъдещи селектори, телевизии и филмови дистрибутори.

Следващото признание дойде от Италия. Вече почти готов, филмът бе селектиран сред 4-те най-добри източно Европейски документални филми в инициативата “Последна спирка Триест”, целяща да представи предстоящи филми от Източна Европа, заслужаващи световно внимание. Това се случи между 22-26 Януари 2016 на важния за Източна Европа фестивал в Триест.

Филмът е подкрепен от Програма МЕДИАТворческа Европа” на ЕС, от ИАНационален филмов център”, ко-продукция с Българската национална телевизия и пост-продукционни услуги с подкрепата на Нова ФилмДеси Тенекеджиева. Спонсори на прожекцията в Партийния дом: Спешъл Ивент Груп – Калоян Тодоров и архитект Георги Кафелов

Със специалното участие на Руси Чанев и Весела Казакова, монтаж Донка Иванова, камера Али Кроуфорд, Пламен Гелинов, Димитър Костов, Мина Милева, музика Емилиян Гацов-Елби, звуко-обработка Георги Маринов, aнимация и ефекти Мина Милева, сценарий и режисура Мина Милева и Весела Казакова; продуценти Мина Милева и Весела Казакова – Активист38

Социалните и политически теми не за първи път вълнуват Мина Милева и Весела Казакова, които работят заедно от 10 години. Мина  Милева е завършила анимационна кинорежисура в НАТФИЗ, има и магистърска степен по кинорежисура от академията „La Cambre”, Брюксел. Нейните анимационни филми са удостоени с награди, участват в селекцията на много фестивалиОт 1996 година Мина работи като аниматор и продуцент, режисьор на анимационни филми в Британската анимационна студия. Весела Казакова завършва икономика на социално-културните дейности и актьорско майсторство в НАТФИЗ. Като актриса става известна извън пределите на България в годините 2002-2007 - най-добра актриса в Москва, изгряваща звезда на Берлинале, с много национални и международни награди. Заедно с актьорския си талант, Весела развива умения в продуцентството и режисурата.

Предишният филм на Мина и Весела Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС (2014), носител на осем международни награди, предизвика бурни отзиви сред българските зрители и се вписа във все по-силната вълна на политически и социални движения. Друг продуциран от тях филм - анимационниятЗаради мама”, е първият български филм, закупен от телевизия АРТЕ директно от продуцента, без посредничеството на дистрибутор.

Прожекцията в бившия партиен доме предвидена в програмата на София Филм Фест с начален час 19.00 на 20 март. НЕ ПРОПУСКАЙТЕ!