24
Mar
2016

20-ият София Филм Фест представя премиерно документалния дебют на Валерий Крисенко „Всичко... почти”


Филмът на режисьора Валерий Крисенко и сценаристката Тамара Пещерска е документален разказ, посветен на един от най-големите ерудити в историята на българското кино – проф. Владислав Икономов. Асистент-режисьор на световната полска кинолегенда Анджей Вайда, той записва името си под над 30 пълнометражни игрални и документални филма, сред които „Гибелта на Александър Велики”, „24 часа дъжд”, „Среща на силите”, „Денят на владетелите”, сериала „Фильо и Макензен”... 
Като преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, със своите увлекателни лекции по „Филмова и телевизионна режисура”, проф. Владислав Икономов съумява да предаде безценния си опит и талант от магията на „правенето” на кино и на младите ни кинотворци. 

„Не знам какво образование е необходимо, за да си режисьор - важно е да знаеш много. И за живота, и за изкуството - а киното е повече към живота, отколкото към изкуството - е необходим късмет, това е много важно”, казва приживе професорът.

Филмът-изповед, както го определят авторите му, печели зрителското внимание с мъдрост, ерудиция, хумор, самоирония, задълбочено аналитично вглеждане - със загриженост - в човека и света, в миналото и в настоящето. Самият проф. Владислав Икономов споделя мнението на Хичкок, че единственият, на когото е длъжник, е зрителят, който му дава два долара за билет и най-важното - посвещава му два часа от живота си.

Не пропускайте премиерата на „Всичко... почти” 
на София Филм Фест – днес, 24 март 2016, в Дома на киното, 
начален час 18.00!