07
Jul
2016

CentEast 2016 очаква Вашите проекти!

Платформата очаква кандидатурите на проекти works-in-progress от Източна Европа за участие в 12-ото издание на CentEast - 14-16 октомври 2016, в рамките на 32-ия Международен филмов фестивал във Варшава.

Краен срок за подаване на документите е петък, 2 септември 2016.
Могат да вземат участие само проекти за пълнометражни и документални филми, които са създадени за киноразпространение, и отговарят на следните критерии:

- да са от Беларус, България, Чехия, Унгария, Казахстан, Молдова, Полша, Румъния, Русия, Словакия или Украйна
- да са пълнометражни игрални или документални филми, предназначени за разпространение на голям екран, и да бъдат проекти в развитие (на които да им предстои снимачен период или са в период на постпродукция) или да са завършени филми, на коитo им предстои премиера
- да не са представяни на друг фестивал или пазар извън страната, в която са създадени (с изключение на копродукционни събития)

12-ото издание на CentEast Market Warsaw ще се случи между 14 и 16 октомври 2016, в последните дни на 32-ия Варшавски филмов фестивал.
Организиран от Warsaw Film Foundation от 2005 година, целта на CentEast е да предостави на филмите от региона възможност за реализация на международния пазар и да осигури опции за разпространението им. Пазарът CentEast представя около 20 проекта и готови филми пред няколко стотин международни професионалисти от света на киното и създава широка мрежа от възможности за контакт и сътрудничество между разпространители, sales-агенти, фестивални програматори и продуценти, които се интересуват от източно-европейско кино.

Акцентите на CentEast включват:

* CentEast Варшава-Москва - представяне на избрани източно-европейски проекти на 14 октомври във Варшава, което ще бъде повторено в Москва няколко дни по-късно, в сътрудничество с руския партньор на CentEast - TVINDIE.

* Warsaw Screenings - организира се от 2000 година; прожекции на селектирани нови полски филми.

* Warsaw Next - уъркшоп-занимания за млади полски кинаджии.

* FIPRESCI Warsaw Project - уъркшоп за млади и амбицирани журналисти и кинокритици, организиран в сътрудничество с Международната федерация на филмовите критици (FIRPESCI).

Подробната програма на Пазара ще бъде обявена в началото на октомври 2016.

За повече информация - www.centeast.eu
E-mail: centeast@gmail.com