25
Mar
2016

Fashion Night Out в ДНК!

За поредна ПЕТА година София Филм Фест обръща специално внимание на филмите, които съчетават в себе си очарованието на модния свят и забележителния документален поглед към него. 

Изборът на селекционерите на 20-ото издание на фестивала падна върху творбата на Лоик Прижан „Наследството на Александър Маккуин”. Един от най-прочутите дизайнери на нашето съвремие има огромен принос към модния свят и все още е твърде рано да се осъзнаят реално обхватът и ефектът му. Филмът е своеобразно завещание, оставено от Маккуин, който слага край на живота си преди шест години. Основният фокус в „Наследството на Александър Маккуин” е върху работата, последните му колекции и източниците на вдъхновение за твореца...

На 29 март в пространство ДНК ще се пренесем в света на модния авангард с още една специална прожекция на „Наследството на Александър Маккуин”. 

FASHION NIGHT OUT  е част от програмата „Кино и мода” на 20-ия София Филм Фест, а организаторите гарантират страхотно модно преживяване, благодарение на дългогодишното партньорство с VOGUE VISION by Mitko Damov. 

Във вечерта, посветена на модата, ще се включват и студенти от  Нов български университет, които ще фокусират вниманието на публиката върху емблематични визии и пърформанси от ревютата на Алекзандър Маккуин. С помощта на различни изразни средства – мода, звук, светлина и видео – младите дизайнери ще изградят пет инсталации, с които ще представят собствен прочит на забележителното творчество на британския моделиер.

В програмата на събитието е включена и прожекция на филма „XXSОФИЯ”, който изследва урбанистичното пространство на София със средствата на концептуалната мода в движение, образ и звук. Може ли дрехата да сведе градското пространство, урбанистичната среда до близък до тялото интимен размер, който да обхванеш бързо със сетивата си и припознаеш като свой Как усещаме София – града, в който сме решили да живеем и творим и как бихме го превели в дреха... Филмът е част от модната инсталация XXSОФИЯ, разработена по покана на Гьоте-институт България за кураторската серия „СИТУАЦИЯ СОФИЯ 2015”. 

Концептуалната мода е реализирана от дизайнери от екипа на дизайнерска платформа ИВАН АСЕН 22. Куратор е Нели Митева, модният дизайн е на Станислава Димитрова и Антония Райчева, Георги Флоров, Нели Митева, Александър Гергинов, Диляна Иванова и Игор Илийовски. Видеото е дело на Боряна Пандова, „XXSОФИЯ” е с участието на Лорина Камбурова, коса и грим - Алина Манова, музика Twisted Keyborg с гласа на Елина К.

Както подобава, на едно истинско модно събитие му отиват коктейли - ето защо всички гости ще бъдат изискано поглезени с изненади от Beefeater GIN.

Очакваме Ви на 29 МАРТ – вторник – в пространство ДНК!
Начален час на прожекцията – 21.00!

Тази своеобразна симбиоза между кино и арт инсталация би могла да бъде обединена само от силата на нейно величество – Модата.