22
Feb
2016

Фестивалът „Милениум” гостува отново на София Филм Фест

„Предсказателят” е документален разказ за

най-колоритния финансов анализатор Мартин Армстронг

 

За пета поредна година българската документалистка Златина Русева ще представи специален акцент от фестивала „Милениум”, който тя и продуцентът Любомир Георгиев организират успешно в Брюкселот осем години.

Това е единственият световен кинофестивал, посветен на основните цели на ООН за хилядолетието, определени в специална Декларация, приета в Ню Йорк през 2000 г., и насочени към премахване на бедността, насърчаване на човешкото и социално развитие, гарантиране на устойчиво спрямо околната среда развитие навсякъде по света.

Тази година в рамките на София Филм Фест „Милениум” ще представи копродукцията на Германия и САЩ „Предсказателят” („The Forecaster”) на режисьора Маркус Фетер. Филмът е документален разказ за американския финансов анализатор Мартин Армстронг.

Може ли компютърна програма да предскаже развитието на световната икономика? Мартин Армстронг развива компютърен модел, базиран на числото Пи и други циклични теории, за да предвиди икономическите трусове с изключителна прецизност. В началото на 80-те години на 20 век той създава консултантската компания за финансово предвиждане „Princeton Economics”. Прогнозите му са изключително популярни по целия свят. С нарастването на признанието на Армстронг важни банкери от Ню Йорк го канят в „клуба”, за да им помага в пазарните манипулации. Той няколко пъти отказва. По-късно същата година (1999) ФБР нахлува в офисите му, конфискува компютърната му програма и го обвинява в участие в схема на Понци за 3 милиарда долара. Дали това е опит да му запушат устата и да го спрат да разобличи публично истинските дългове по схеми на Понци, които светът трупа от десетилетия?! Армстронг твърди, че след 1 октомври 2015 година на световно ниво ще започне да се разраства дългова криза – нещо, което компютърният му модел е предсказал преди няколко години.

Заповядайте на фестивалната Милениум Гала - 12 март,

Френски институт – кино „Славейков”, начален час 20.30

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ документалната програма на 20-ия София Филм Фест!