17
Mar
2016

ФОКУС ТУРЦИЯ в програмата на 20-ия София Филм Фест


На пресконференцията, посветена на „Фокус Турция” в програмата на 20-ия София Филм Фест беше поставен специален акцент върху традиционното внимание, с което фестивалът проследява развитието на турското кино през годините и върху подкрепата, с която Посолството на република Турция и отдела по Култура и Туризъм гарантират представянето на най-новите и значими твърби на турски режисьори пред българската публика. 
Водещ на пресконференцията беше Геновева Димитрова – киновед с авторитет и специално отношение към поетиката на киноезика и майсторството на режисьорите, създаващи филми в съседна Турция.

Съветникът по Култура и Туризъм при Посолство на Република Турция, господин Джемал Текканат сподели, че е представянето турското кино е сред приоритетите на дипломатическата мисия у нас. Преди няколко години е подписан договор с Министерството на културата за културно сътрудничество, което гарантира възможности за съвместни проекти между български и турски кинотворци, а през последните четири години в София се провежда и Седмица на турското кино. Турция е държава, която създава годишно над 100 филми, а оборотът във филмовата индустрия се измерва в милиони, което гарантира сигурен потенциал за съвместни проекти. Балканският регион е особен в много отношения, включително и в правенето на кино, а общите черти на народите с общи граници обуславят синхрон и възможност за сътрудничество в много творчески сфери. 
Подкрепата на събития с голяма културна значимост в България, каквото е София Филм Фест, е от изключителна важност за Посолството на Република Турция. Господин Текканат допълни детайли във връзка с проектно финансиране на кино в Турция, както и обърна внимание върху гаранциите за независимост от страна на експерти към кандидатстващите кинотворци, като даде информация за задължителната промяна (на една или няколко години) в състава на комисиите към Министерството на културата. Всеки творец с готов проект има право да кандидатства за субсидия.

Сред режисьорите, които представят свои филми на фестивала и които отговориха на въпроси от страна на журналистите, бяха добре познатият на българската публика Зеки Демиркубуз и дебютантите Сонер Джанер и Баръш Кая.

Професор Вера Найденова обърна специално внимание върху синхрона между създаване на кино в Турция и световния феномен на сериалите, които се произвеждат там. Нейното определение за днешния ден е „сериалите в 21 век са това, което са представлявали романите за 19 век”. Те са уникално явление, което в никакъв случай не бива да се подценява и за нея беше интересно да разбере как си взаимодействат двете индустрии – киното и телевизията. Макар и действащи в съвсем различни плоскости, според професор Найденова плътността и интензитета на сюжетите в телевизионните поредици може достойно да съперничи за вниманието на зрителите с творбите на турските кинорежисьори. 

Филмите, които 20-ия София Филм Фест поставя във „Фокус Турция”, са:

„Рауф” е първият игрален филм за двамата турски режисьори Бариш Кая и Сонер Канер. Кинотворбата е метафора за надеждата, силата на мечтите и любовта. Главният герой в нея – Рауф, е 11-годишно момче, което живее в сянката на войната. Яхнал крилете на любовта, малкият мечтател се опитва да открие розовия цвят, промяната и красотата, която той ще донесе. „Рауф” беше представен в програмата „Generation” на Берлинале 2016. Той ще може да бъде видян отново на 8 май, в Дома на киното, в специалния ДЕН на МЛАДИТЕ ЗРИТЕЛИ на Европейската филмова академия, тъй като е един от номинираните филми за наградата на Младата публика на ЕФА.

* * * 
Най-новият филм на Зеки Демиркубуз „Прилошаване” (2015) е история за самотната борба и емоционално оцеляване на един мъж, който губи жена си и дъщеря си при тежка катастрофа. Принуден да се справя със своята самота, Ахмет (в ролята е самият Зеки Демиркубуз) попада в странни сиутации – първият му опит за връзка с по-млада жена завършва с пълно мълчание, а вторият - с драматичен скандал, в който се намесва ревнивият приятел на жената... Демиркубуз е роден в Испарта през 1964 г. Филмът му „Третата страница” е отличен като най-добър турски филм на фестивала в Истанбул и участва в конкурса в Локарно. „Изповед” беше показан на 7-ия София Филм Фест. „Прилошаване” е предвиден отново в програмата на кино „Люмиер” и Евро Синема – и двете прожекции са на 23 март – не пропускайте!

* * * 
Копродукцията на Турция, Франция и Катар „Лудост” (2015) на режисьора Емин Алпер отвежда зрителите в центъра на политическия хаос в Истанбул. След 15 години в затвора, Кабир става „информатор” - събира боклука и проверява дали случайно в отпадъците няма материали за изработване на бомба. Един ден решава, че брат му Ахмет е заплашен от терористи... 
Емин Алпер е роден през 1974 година в Коня, Турция. Има докторска степен по турска история. Страстта му по киното се заражда още докато е студент. Дебютът му „Зад хълма” бе представен на СФФ 2013 и спечели наградата за най-добър балкански филм. „Лудост” е вторият му пълнометражен филм.

* * * 
Действието в „Обсебващо желание” на Бен Хопкинс, копродукция на Германия и Турция (2015), се развива в Истанбул, където пристига малък киноекип, за да снима филм за града. Един ден, прехвърляйки материала в монтажната, режисьорът забелязва, че има заснети форми и фигури, които не помни да е виждал по време на снимачния ден – изглежда, камерата е хванала духове. Идеята го очарова и скоро го обсебва. Докато режисьорът преминава от деня в нощта, от живия град към този от миналото, много различни аспекти от живота в Истанбул излизат наяве - разрушаването и реновирането на старите квартали, работниците имигранти, съпротивата на правителството, многото различни религии и общества, живеещи в града, странното меланхолично излъчване на Истанбул. 
Филмът може да бъде видян ДНЕС, 17 март, във Френски институт – кино „Славейков” и на 21 март в Дома на киното.