20
Mar
2016

НАГРАДИТЕ на 20-ия Международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

20-ият Международен филмов фестивал София Филм Фест представи 210 филма от 58 държави. 269 бе броят на международните гости през 2016 година, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и киноексперти. 

На 19 март в Зала 1 на НДК се състоя Церемонията по връчване на наградите на фестивала.

МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ ЗА ПЪРВИ И ВТОРИ ИГРАЛНИ ФИЛМИ в състав: 

Дито Цинцадзе (Грузия) – режисьор, президент на журито 
Харутюн Хачатрян (Армения) – режисьор, фестивален директор 
Клаус Едер (Германия) – филмов критик, генерален секретар на ФИПРЕССИ
Кристина Грозева (България) – режисьор 
Петър Вълчанов (България) – режисьор

РЕШИ:

ГОЛЯМАТА НАГРАДА „СОФИЯ – ГРАД НА КИНОТО” ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в Международния конкурс за първи и втори игрални филми, в размер на 7 000 евро, осигурени от Столична община, се присъди на филма „Жалейка” (Германия) на режисьорката Елица Петкова. 

LIDL НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА беше определена от вота на зрителите! Българската публика гласуваше за филми от специалната селекция в програмата на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ – и победител е Баща ми, майка ми, сестра ми” (България) на режисьора Димитър Коцев-Шошо.

СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО беше присъдена на филма „Лятото на замръзналите фонтани” (Грузия-Русия) на режисьора Вано Бурдули

НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА се присъди на Томаш Вейнреб и Петер Казда за филма „Аз, Олга Хепнарова” (Чехия-Полша-Словакия). 

Почетен диплом (Special Mention) беше присъден на Анжела Недялкова за ролята й във филма „Райската стая” (Холандия-Швеция-България).

НАГРАДАТА JAMESON ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ в размер на 6 000 евро, беше присъдена на филма „На червено” (България) на режисьора Тома Вашаров. 

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ беше присъдена от международно жури с председател Триша Зиф (режисьор, Мексико) и членове Симоне Бауман (продуцент, Германия) и Милена Кънева (режисьор, България) на филма „Г-н Гага” (Израел-Швеция-Германия-Холандия) на режисьора Томер Хайман.  

Документалното жури присъди и две ПОЧЕТНИ ДИПЛОМИ (Special Mention) - на филма „Кеймбридж” (България) на режисьора Елдора Трайкова и на филма „Земята, която спечелихме” (Нова Зеландия) на режисьора Кристофър Прайър.

НАГРАДАТА „ДОМЕЙН БОЙАР” ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ се присъди от международно жури с председател проф. Божидар Манов (филмов критик, България) и членове Изабел Щевер (режисьор, Германия) и Саймън Пери (филмов експерт от Великобритания), на филма „Лудост” (Турция-Франция-Катар) на режисьора Емин Алпер

Балканското жури присъди и ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на филма „Прилошаване” (Турция) на режисьора Зеки Демиркубуз.

НАГРАДАТА НА ГИЛДИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ КИНОКРИТИЦИ за балкански филм се присъди на филма „Каръци” (България) на режисьора Ивайло Христов.

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ, определена от жури в състав Кирил Разлогов (програмен директор на Московския международен кинофестивал), Елма Татараджич (програматор на международния конкурс на кинофестивала в Сараево, Босна и Херцеговина), и Роберто Куето (селекционер от филмовия фестивал Сан Себастиан), се присъди на филма „Жажда” (България) с режисьор Светла Цоцоркова.

Журито на ФИПРЕССИ в състав Гидеон Кутс (Франция), Есин Кючюктепепинар (Турция) и Пенка Монова (България) присъди НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ на филма „Рауф” (Турция) с режисьори Сонер Джанер и Баръш Кая.

НАГРАДАТА на МЛАДЕЖКОТО ЖУРИ на фестивала определи за най-добър филм от Международния конкурс „Дъщерите на дансинга” (Полша) на режисьорката Агнешка Смочинска.

На 20-ото издание на международния София Филм Фест бе връчена НАГРАДАТА НА СОФИЯ на Столичната община за цялостен принос към световното кино на:

ТЕРИ ГИЛИЪМ, режисьор (Великобритания)
БЕЛА ТАР, режисьор (Унгария)
ТЕД КОЧЕВ, режисьор (САЩ-Канада)
ГЕОРГИ СТОЕВ – Джеки, ГЕОРГИ ПЕТКОВ – Джони и ХРИСТО ИЛИЕВ – Чарли, (България)

На 13-ото издание на СОФИЯ МИЙТИНГС бяха присъдени следните НАГРАДИ: 

За първи път филмовото студио „Ню Бояна” връчи Голямата награда на София Мийтингс за най-добър проект в основните секции. Най-голямото киностудио в Източна Европа подкрепи един от проектите с награда в размер на 50 000 евро в услуги и чек за 5 000 евро. Наградата се присъди на проекта DAISI (Грузия), представен от режисьора Деа Кулумбегашвили и продуцентите Рати Онели и Джим Старк

Наградата на Focusfox Studio (Унгария) в размер на 10 000 евро в услуги за пост-продукция се присъди на проекта THE FUGUE (Полша), представен от режисьорката Агнешка Смочинска и продуцентката Агнешка Кужидло.

Наградата на Hungarian Filmlab в размер на 10 000 евро в услуги за пост-продукция получи проектът SISTER (България), представен от режисьора и продуцент Светла Цоцоркова, продуцента Надежда Косева и сценариста Светослав Овчаров.

Наградата на EastWest Filmdistribution – консултиране на сценарий със Стивън Голдсмит, сценарист и „скрипт-доктор” (Ирландия-САЩ) на стойност 5000 евро се присъди на проекта RAGING SEA (България) на режисьора и продуцент Златин Радев

Наградата за млад продуцент от YAPIMLAB (Турция) – 5 000 евро за едноседмични консултации на филмов проект в Истанбул и възможност за представяне пред турски продуценти получи проекта CLOSED TO THE PUBLIC (Хърватска), представен от режисьора и сценариста Ваня Свиличич и продуцента Реа Райчич.