03
Mar
2016

НАЙ-МАЩАБНОТО КИНОСЪБИТИЕ ЗА УЧЕНИЦИ И СТУДЕНТИ

Както всяка година, само през март ученици и студенти при специални условия ще могат да видят близо 40 заглавия и да се срещнат с титани на киното като Тери ГИЛИЪМ и Бела ТАР. Достъпът до прожекциите е свободен с карта "София Филм Фест за учащи". Как да се сдобиете с нея вижте по-долу. А ето и избраните филми:

Селекцията стартира с ретроспектива на Бела Тар - гиганта на унгарското и световното кино и бунтар по природа. Първата прожекция е на филма „Семейно гнездо”, негов  дебют от 1979 г. е вдъхновен от филмите на Джон Касаветис. Следват „Аутсайдерът”, „Алманах на падението”, „Проклятие”, „Човекът от Лондон”, „Веркмайстерови хармонии и „Торинският кон (представени от самия Тар). Апогеят на прожекциите ще бъде в неделя, 6 март, когато ще гледаме седемчасовото Сатанинско танго” – един от шедьоврите на Бела Тар.

На 9 март стартира и ретроспективата на режисьора Тед Кочев. Режисьорът с български корени е сред големите имена в Холивуд. Носител е на „Златна мечка” в Берлин, има две номинации за „Златна палма” в Кан и една за „Оскар”. Сред филмите са „Безпримерна храброст”, „Уикендът на Барни”, „Обучението на Дуди Кравиц”, „Да се събудиш в страх” и емблематичният „Рамбо: Първа кръв”, който режисьорът лично ще представи в Дома на киното на 12 март от 17.30 часа.

В първия основен уикенд на фестивала – 12/13 март са предвидени две срещи с „двамата големи” – Тед Кочев и Бела Тар. Те ще раздават автографи и ще се срещнат с фенове от 12.00 ч. в Дома на киното.

Следват 13 филма от Международния конкурс – изключителна възможност да се видят дебютните проекти на млади режисьори. Сред тях са награденият със Special Mention на Берлинале ’16 филм на Елица Петкова „Жалейка”, „Жажда на Светла Цоцоркова, чиято световната премиера бе в програмата „Нови режисьори” в Сан Себастиан, режисьорският дебют на Венцислав Василев „Сняг, Дъщерите на дансинга на Агнешка Смочинска получи специалната награда в международния игрален конкурс в Сънданс за уникална визия и дизайн и още дебюти от Чехия, Израел, Ирландия, Холандия, Турция, Мексико, Великобритания, Испания, Гърция.

В специалната селекция за учащи са включени два култови филма на Гилиъм – „Бразилия” и „12 маймуни”, представения от самия него съответно в кино „Люмиер” на 18 март от 20.30 и в Дома на киното на 19 март от 13.30 часа. Срещата с Тери Гилиъм е на 19 март от 12.00 в Дома на киното и също е част от специалните събития за учащи!

****Условия за достъп до прожекциите от фестивалния семестър:

Ученици и студенти ще могат да подадат своите данни за Карта София Филм Фест за учащи, която ще осигурява свободен достъп до всички фестивални прожекции, обозначени със знака СФФУ”, както и по една прожекция месечно в Дом на киното до края на 2016 година. Цената на картата е 15 лв.

Картите ще бъдат издавани на място на касата на Дома на киното и в пресофиса в зала Matii'D (над кино Люмиер) срещу представен документ и платена такса.

За повече информация следете фейсбук страницата на София Филм Фест за учащи.