29
Feb
2016

Носителят на Оскар за чуждоезичен филм "Синът на Саул" и получилата приза за най-добра актриса Бри Ларсън в "Стая" са част от програмата на София Филм Фест

Юбилейното издание на фестивала предлага извънредно многообразие от киноизкушения, сред които Оскаровите фаворити ще доставят удоволствие на публика от най-широк спектър

Гледайте екслузивно първите прожекции на наградените филми - "Синът на Саул" на 14 МАРТ от 18:30 в кино Люмиер и "Стая" на 11 МАРТ от 21:00 в Кино Арена Делукс България Мол.

СИНЪТ НА САУЛ”- вече горд носител на Оскар за най-добър чуждоезичен филм - от  Ласло Немеш е радикален като съдържание и провокативен като изображение експеримент. Филмът описва историята на Саул Ауслендер - евреин, депортиран в концентрационния лагер в Аушвиц и попаднал сред „зондеркомандос” - затворници, работещи в газовите камери. Един ден Саул открива тялото на момче, което прилича на сина му, и прави невъзможното да го погребе достойно. Този пълнометражен дебют на Немеш веднага го изстрелва на върха с 23 награди от множество фестивали и още 10 номинации, а сега получи и може би най-голямата.

Един от най-добрите филми на 2015 година, според голяма част от кинокритиците в цял свят, е „СТАЯ” на Лени Ейбрахамсън. Лентата получи повече от 50 награди и почти 100 номинации САМО в рамките на последните месеци на 2015 година! Напълно заслужено, филмът бе удостоен и с Оскар за най-добра актриса - прекрасната Бри Ларсън, която получи още и „Златен Глобус”. Но признанията не спират до тук – „СТАЯ” има номинации за ОСКАР в още 3 категории – най-добър адаптиран сценарий (Ема Донахю, по нейния едноименен роман), най-добър режисьор и най-добър филм. В „СТАЯ” Ейбрахамсън създава достоен кинематографичен образ за творбата на Донахю, превръща я в завладяващ, честен и предизвикателен филм. Двете звезди са изключителната Бри Ларсън и младият дебютант Джейкъб Трембли - в ролята на Ма и нейното момче, които трябва да се адаптират към външния свят след години затворничество. Драстичната промяна в живота им е разказана през погледа на петгодишното дете по такъв начин, че публиката няма шанс да откъсне очи от екрана. Режисьорът Лени Ейбрахамсън е стар приятел на София Филм Фест. През 2005 година той триумфира в София с Голямата награда на фестивала за дебюта си „Адам и Пол”, след което грабна китарата и се включи без репетиции към Кита и Фестивалния бенд в концерта на закриването на СФФ.

***

С най-много номинации от фестивалните филми, цели 6, е „КАРЪЛ”. Провокативният и изключително емоционален филм на Тод Хейнс, по романа на Патриша Хайсмит „The Price Of Salt”, получи номинации за най-добра актриса в главна роля (Кейт Бланшет), актриса в поддържаща роля (Руни Мара), операторско майсторство, костюми, оригинална музика и адаптиран сценарий. Творбата ни връща в 50-те години в центъра на Ню Йорк, където Каръл (изиграна невероятно от Кейт Бланшет) е жена на средна възраст в капана на незадоволителен брак и среща чаровната Тереза (Руни Мара изпъква с нежност и невинност, толкова подхождащи на героинята й) – млада магазинерка с голяма страст към фотографията и стремеж за един по-добър живот. Между двете жени пламва любов, която заплашва да разруши световете им. Хейнс по удивителен начин пресъздава красивата интимност, възникнала между Каръл и Тереза и вълненията, които тази скандална връзка предизвиква.

БРУКЛИН” на Джон Кроули, с 3 номинации за Оскар –  най-добър филм, най-добър адаптиран сценарий и най-добра актриса в главна роля (обаятелната Сърша Ронан), ни сблъсква с историята на Елис – ирландка, която напуска родината си и стремглаво тръгва да преследва Американската мечта. Това се оказва непостижим блян – Елис попада в ужасяващия Бруклин, където далеч не намира очакваната „велика” Америка. Искрица надежда открива в лицето чаровен ухажор, с когото се запознава във вихрен танц. Лична трагедия обаче я заставя да се върне отново в Ирландия. Разкъсана между двата свята, Елис трябва да направи своя избор.

***

Чарли Кауфман отново изненадва смело с „АНОМАЛИСА”, който получи номинация в категорията за най-добър анимационен филм. Определян като един от „най-човечните” филми на годината, „АНОМАЛИСА” е създаден с изключително майсторство и внимание към детайла. Променящ животите на други, но изгубил посоката в своя собствен, популяризаторът на идеи за супер-мотивация Майкъл Стоун (с гласа на Дейвид Тюлис) случайно се запознава с Лиса (с гласа на Дженифър Джейсън Лий), която се оказва единственият способен човек да промени живота му. Развръзката, типично за Кауфман, е озадачаваща, далеч от клишетата на Холивуд, но пък присъщите за него чувство хумор и усещане за тотален абсурд са налице!

МОМЧЕТО И СВЕТЪТ“ е вторият анимационен филм с номинация за Оскар, който ще бъде част от програмата на София Филм Фест. Създадена от реномираното студио GKIDS с режисьор Але Абро, анимацията ни отвежда в света на малкия Кука, който живее спокойно в малко селце със семейството си. Когато се налага баща му да замине за града обаче, семейното щастие се разпада. Момчето решава да отпътува след него, в големия град, за да събере обратно родителите си и да върне живота им към предишното спокойствие. Със своята изключителна анимация, прекрасна музика и истински трогателна история, „МОМЧЕТО И СВЕTЪТ“ е задължителен филм за малки и големи.

* * * * *

Още два филма от програмата на СФФ спориха за Оскар в категорията за най-добър чуждоезичен филм!

ПРЕГРЪДКАТА НА ЗМИЯТА” е копродукция между Колумбия, Аржентина и Венецуела и вече получи редица отличия в Кан, Сънданс, Ереван, Хемптънс, Мар дел Плата и Одеса. В стилна, красива черно-бяла гама режисьорът Сиро Гера амбициозно разказва две паралелни истории, обединени от една тема – навлизането на европейците по устието на Амазония. Филмът е мощна критика на колониализма, помел автентичните традиции на толкова много места – не само в Южна Америка, но и в целия свят.  

ВОЙНА” на датския режисьор Тобиас Линхолм разказва историята на Клаус Педерсен – водач на военно формирование в Афганистан. В една важна мисия той взема решение, което спасява живота на неговите подчинени, но носи разрушение за други. Оттук насетне войната се пренася на други „бойни” полета – в главата, сърцето му, но също така в семейството и съдебната зала. Филм за големите битки в човешкия живот, наситен с умел психологизъм и задаващ важни въпроси.