05
Mar
2016

Новият документален филм на Стефан Командарев „Моряшки истории” ще бъде показан премиерно на 23 март в Дома на киното

Кинотворбата представя няколко погледа към живота на брега и във водите на Черно море. Това са четири истински човешки истории, наситени едновременно с драматизъм и хумор.

Заради програма на Европейския съюз за унищожаване на малки риболовни катери, Александър Тръпчев е приел корабът му „Омега” да бъде разрушен… Димитър Аврионов е прекарал 45 години от живота си по моретата. През 1987 година купува VHS камера и 13 години снима какво се случва на корабите по целия свят. След години в шкафовете, старите видео касети отново оживяват.

Риболовният кораб на Христо Спасов е задържан през 2012 година на 20 мили от румънския бряг по обвинение в бракониерство. Енергичен, със заразяващо чувство за хумор, той води неуморно битките си в морето и на сушата.

Зоя и Пламен са семейство учители. За да успеят да компенсират нищожните учителски заплати и да отгледат децата си, те от години вадят от морето рапани с рибарската си лодка.

С усет към детайлите, с деликатност и внимание към историите, в „Моряшки истории” Командарев умело преплита съдби, демонстрирайки опита си на добър разказвач. Той е режисьор на два от най-награждаваните български филми през последните години, включени в надпреварата за номинация за чуждоезичен „Оскар” – „Съдилището” (2014) (Наградите за най-добър филм, режисура и главна мъжка роля на Асен Блатечки на фестивала за югоизточно европейско кино See a Paris, Голямата награда на кинофестивала в Индианаполис, най-добър игрален филм и мъжка роля  на „Златната роза”),  и „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (2008)  (попаднал в челната деветка на претендентите за „Оскар” 2010, най-разпространяваният в световен мащаб български филм след 1989 – в над 90 страни, спечелил е над 30 награди от международни филмови фестивали, една трета от които са награди на публиката).

Първоначално Стефан Командарев се дипломира в Медицинска академия в София, но киното се оказва по-голямата му страст. През 1998 г. завършва кино и тв режисура в Нов български университет, а игралния му дебют „Пансион за кучета” (1999) е представен на Берлинския кинофестивал, програма „Форум”. Сред документалните му творби са „Хляб над оградата” (2002), „Азбука на надеждата” (2003), „Градът на жените баданте” (2009), отличени с престижни международни и национални награди. Режисьорът е завършил продуцентската програма EAVE през 2011 година. Член е на Българската асоциация на кинорежисьорите, Българската асоциация на филмовите продуценти, както и на Европейската филмова академия.

Не пропускайте „Моряшки истории” на 23 март в Дома на киното!

Начало – 19.30!