26
May
2016

Подкрепете новия проект на ЯН ШВАНКМАЙЕР - в INDIEGOGO

Легендарният чешки режисьор Ян Шванкмайер е почти готов да започне снимките на последния си пълнометражен филм "Insects" - сюрреалистична фантасмагорична история по братя Чапек. 81-годишният Шванкмайер работи вече пет години по идеята за този филм заедно с дългогодишния си партньор в продуцентството Яромир Калиста (който е само с четири години по-млад).

...Една кръчма в малко градче. Понеделник е, барът е затворен, столовете са върху масите, мястото е празно с изключение на един ъгъл, в който са седнали шестима актьори. Те са аматьори, но срещата им е за да репетират пиесата "Из живота на насекомите" на братята Йозеф и Карел Чапек. На една платформа в помещението е поставена сцена, готова за второ действие от пиесата. Докато върви репетицията, персонажите в пиесата се раждат и умират, без да се държи сметка за времето. Актьорите постепенно се превръщат в своите герои, а при някои от тях настъпват страховити трансформации...

"Пиесата на братя Чапек е изпълнена с мизантропия. Това винаги ми е харесвало - бубулечки, които се държат като хора, а хората се превръщат в насекоми. В моя сценарий мизантропията отива още по-далеч, тъй като включвам и референции към Франц Кафка и неговите прочути "Метаморфози".

Шванкмайер е готов да започне снимки колкото е възможно по-скоро. В момента посещава етномоложки аукциони, купува различни видове насекоми, прави пробни снимки с тях. Но и Шванкмайер, и Калиста постанвят едно условие - преди да започнат снимки, финансирането на филма трябва да бъде осигурено в пълен размер, не биха искали да стартират работата и впоследствие да се окаже, че е необходимо да изчакват за допълнително набиране на средства. Нужна е Вашата помощ, за да се случи това!

"Времето, в което живеем, почти не се интересува от автентични артистични творби. Нужно е да има добре работеща реклама, представена по модерен начин, която да подтиква хората към консумация. Става все по-трудно да се финансира независимото изкуство, което е в душата на нашето общество. Правим филми на всеки пет-шест години не поради липса на идеи, а поради липса на средства за нашите проекти. Краудфъндинга може би е начин да се промени това статукво.

На онези от Вас, които решат да ни подкрепят, искам да ви БЛАГОДАРЯ!
Обещавам да вложа цялата си душа и сърце в своя последен филм.
Все пак това е единствения начин, по който съм творил през целия си живот!
"

ПОДКРЕПЕТЕ КАМПАНИЯТА на ЯН ШВАНКМАЙЕР - повече информация ще откриете ТУК!

Ян Шванкмайер е един от най-оригиналните и ценени творци на киното в света. В пордължение на няколко десетилетия филмите му вдъхновяват много режисьори като Тери Гилиъм, Джон Ласитър, Дейвид Линч и братя Куай, и получават международно признание.

Филмографията му съдържа 28 късометражни и 6 пълнометражни филма, ала това е само един аспект от неговата работа. От края на 50-те години Шванкмайер разработва свой специален творчески изказ, като използва куклен театър, създаване на предмети, монтаж между различни текстури, керамика, колажи, рисунки, анимирани откъси, съчетани с текст и поезия. Творбите му са създадени и в сътрудничество с неговата съпруга Ева, а също и с участието на членове от чешката и словашка групи, занимаващи се със сюрреалистично изкуство, на които той е член от 1970 година. Различните методи или техники, които използва, не са от голямо значение за него; те се допълват взаимно, създавайки един активен творчески "диалог", който изразява надежди, страхове и обсесии, чиито корени могат да бъдат открити в неговото детство.