14
Mar
2016

Програма в ДНК в рамките на София Филм Фест


ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс ще приюти 4 специални събития, част от 20-ия София Филм Фест! Три от тях са свързани с най-силните прожекции от документалната програма, а четвъртото – прожекция, посветена на „творбите” на модния авантюрист Александър Маккуин.

На 13 март в 19.00 ч ДНК посрещна публиката на Окабелени мечти / Dreams Rewired с 3 отделни екрана в различни кътчета на залата, от които бяхме водени от профетичния глас на Тилда Суинтън. Филмът беше представен от режисьора Мартин Райнхарт и бе последван от разговор.

Късометражната програма Best Festival Shorts пък започва на 18 март от 19.00 ч! Сляпата Вайша – анимационният филм на Теодор Ушев, направен по разказ на Георги Господинов – е част от 5 силни анимации, награждавани по кино фестивали от цял свят, които ще може да видите в рамките на тази вечер.

На 29 март две документални прожекции ще ни потопят в света на съвременното изкуство – танцово и модноВ 19.00 ч. Г-н Гага / Mr Gaga ни съпровожда в света на Охад Нахарин, прочут хореограф и артистичен директор на танцовата компания „Батшева”. Филмът Г-н Гага, който е правен осем години, улавя многопластовата красота на съвременния танц и потапя публиката в креативния процес, стоящ зад уникалните изпълнения на „Батшева“.  От 21.00 ч по време на т.нар Fashion Night Out ще гледаме Наследството на Александър Маккуин / The Legacy of Alexander McQueen! Александър Маккуин има огромен принос към модния свят и ексцентричните му измерения, който все още е трудно да бъде дефиниран в познати термини. Създателите на филма твърдят, че той е завещанието на дизайнера.

На 31 март двата документални филма на Патрик Смитьойс ще зафихрят около себе си дискусия за българските гори, в която ще се включат и природозащитни организации. В 19.00 ч започваме с Истината за българската гора / The Truth about Bulgaria’s Forests, след който ще последва и 30-минутния Моята лична болка / My Personal Pain and SorrowСмитьойс се обръща към всички нас: „Живея в най-хубавaтa и най-разнообразната страна на континента. Имаме капацитет да храним половин Европа с нашите плодородни земи, но излиза, че едвам можем да храним себе си. Реших да хвана пътя и сам да проуча как стоят нещата.“