23
Mar
2016

Шесто поредно издание на КИНО и ПСИХОАНАЛИЗА

Стартът на прожекциите е УТРЕ – 24 март

Сътрудничеството между София Филм Фест и екипа на „Кино и психоанализа” продължава вече шеста година. Подборът на филмите е специален – фестивалните творби позволяват на публиката да изследва своите по-дълбинни преживявания, провокирани от видяното на екрана. 

Филмите въздействат на сетивата и мислите ни. Те пораждат асоциации, чувства и фантазии, чрез които можем да усетим по-ясно вътрешния си свят и да разберем повече за отношението си към важни въпроси от живота. Екипът на „Кино и психоанализа” отделя специално време след всяка прожекция, за да остане публиката още малко в залата с филма в мислите си и зрителите да усетят по-добре с какво ги е развълнувал. Всяка кинотворба е като сън, изпълнен със символи. За всекичовек те имат различно значение. Психоанализата дава възможност за споделяне на породените фантазии и чувства и осмислянето им. 

Тази година програмата „Кино и психоанализа” се състои от три  филма, които отвеждат към интересни теми. Това са теми, които не се обсъждат лесно в общественото пространство, защото дискусиите по тях са или еднопосочни, или твърде агресивни, или изпълнени с предразсъдъци. Ще си дадем възможност да мислим за тях свободно, следвайки асоциациите си. 

Започваме с изящния „Каръл” на 24 март, от 20.00 часа в кино „Люмиер”, за да мислим за цената на изборите, които прави човек, за любовта и женствеността. Модератор е Вивиан Праматарофф, член на мюнхенската група „Филм и психоанализа”, лекар, психотерапевт, сексолог.

На  27 март, от 18.00 часа в Дома на киното ще гледаме „Прегръдката на змията”, за да се залутаме из непознатата Амазония и да видим как си взаимодействат в нас любопитството и страховете към другия. Модератор ще бъде Светлозар Василев, психоаналитик и преподавател в НБУ.

А на 31 март, от 18.00 часа отново в Дома на киното чрез реалистичната кинематография на „Паулина” ще навлезем в гетото и ще видим как гледаме на него от мястото си на образованите и цивилизованите в обществото. Модератор – Надя Кожухарова, психотерапевт във Фондация „Асоциация Анимус”.

Заповядайте на КИНО, за да изпитате удовлетворението и удоволствието да направите своите открития!