19
Jun
2016

Световен ден на бежанеца в Дома на киното

"Защото имаме един филм като „Дийпан“, който ни обяснява моментната ситуация на света по-добре от хиляди изследвания, репортажи и журналистически излияния. Ако това е ролята на изкуството, то не винаги я изпълнява добре, но Одиар е на поста си - един от малкото. След като гледа „Дийпан“, човек добива усещането, че бежанската вълна в наши дни е по-скоро по сценарий на Жак Одиар или дори на баща му, отколкото на политиците и партийните стратези. Даже да не знаем нищо за тази добре отгледана и мотивирана бежанска криза, можем да научим почти всичко от филма, също както и някои неща за себе си в перспектива. А ако си мислим, че знаем прекалено много, филмът ще ни го избие от главата по елегантен и непредсказуем начин", пише Тодор Ковачев от Българско кино общество.

В Световния ден на бежанеца, 20 юни, предлагаме на учащите един изключителен филм. Най-новата творба на Жак Одиар "Дийпан: Съдбата на бежанеца" (удостоена със "Златна палма" от Кан '15) за живота на ръба на обществото е завладяваща и нежна любовна история за съдбата на трима имигранти от Шри Ланка в парижко предградие. Те се опитват да се адаптират към новата, не по-малко враждебна среда, докато се борят с миналото си. 

Дийпан, който в гражданската война в Шри Ланка се е сражавал на страната на „Тамилските тигри”, е принуден да се представя за глава на семейство заедно с Ялини и 9-годишната Илаяал, за да могат да се измъкнат от опустошената си страна с надеждата за нов живот в Париж. Веднъж пристигнали, тримата се сближават по неволя – езикът и порядките са им непонятни, а жилищния блок, в който се настаняват, се оказва сборище на бандити. Но тази близост неусетно прераства в нещо по-дълбоко. Ала насилието, така типично за предградието, нахълтва все по-осезаемо в живота им, докато на Дийпан не му се налага да използва зловещите умения, които е придобил като бунтовник...

Специален гост на събитието ще бъде Владимир Панов, работил като специалист в БЧК и ВКБООН. За Жак Одиар и киното ще говори големият български режисьор и преподавател проф. Георги Дюлгеров. Входът е свободен за учащи.
Събитието е част от Дискусионния клуб за българско и европейско кино "София Филм Фест за учащи" в неговото пролетно издание за 2016 г. До края на юни очаквайте още: "Събирач на трупове".

***Прожекция само за учащи. Препоръчваме да вземете предварително безплатни билети от касата на Дома на киното.