28
Feb
2016

Световната премиера на „24 часа” на режисьора Кирил Станков – в програмата на София Филм Фест

16 български документални филма ще бъдат показани

за първи път в София на 20-ия София Филм Фест

7от тях – със световни премиери!

Филмът разказва пет човешки истории, всяка заснета за 24 часа. Героите са българи, наши съвременници – млад бизнесмен, особняк, живеещ сам в планината, двойка пенсионери от българско село, пилот-парапланерист, и семейство, което се бори с особено предизвикателство всеки ден. „24 часа” е филм за любовта, успеха, щастието, приключенията, мъката и болката. В него няма интервюта или „предизвикани” моменти.

Опитахме се да останем странични наблюдатели и доколкото можем да отразим истинското състояние и битие на героите, - казва Кирил Станков. - Успоредно с това, целта ни беше да създадем филм с високо визуално и звуково качество, с много „кино” естетика и със специално композиран саундтрак.”

Идеята на филма е да акцентира върху оптимизма, и способността на хората да оцеляват в трудни моменти. „Човек на трябва да се предава, трабва да продължава напред и да прави с любов това, което харесва. Дори и в несигурни времена, човечността и обичта могат да ни помогнат да преодолеем и най-големите трудности, да продължим напред и да не се предаваме”.

Кирил Станков е роден в София през 1969 година. Има бакалавърска степен по режисура и продукция от факултета по кино и телевизия в университета в Тел Авив. От 1998 година е съдружник в компанията Pepper Productions, която се занимава с производство на документални и учебни филми. От 2003 година живее и работи в България и Канада. Филмографията му съдържа четири документални филма (с участия и награди от редица международни фестивали), музикален документален филм за рок-групата „Юрая Хийп”, два късометражни игрални филма; той е сценарист и режисьор на „Джулай” (пълнометражният му игрален дебют), участвал в конкурсните и извън-конкурсните програми на няколко европейски фестивала (Москва, Рига, Вуковар, Пиещяни, София, Варна), прожектиран в рамките на фестивали на българското кино в Ню Йорк, Лондон, Берлин и Прага, и носител на наградата на Съюза на българските филмови дейци от „Златната роза“ през 2012 година.

Изпълнителен продуцент на „24 часа” е Наталия Новачкова. Оператор е Веселин Христов. Музиката е на Васко Кръпката. Филмът е копродукция на Фрий синема фактори и Монте мюзик.

Премиерата на „24 часа” е на 20 март 2016 година

в Дома на Киното, начален час 20.30 – не пропускайте!