17
Feb
2016

Цветан Марангозов – една от централните фигури на немското кино от 60-те и 70-те години на ХХ век, ще бъде представен с програма от късометражни филми

Специалната програма на 20-ия София Филм Фест, посветена на творчеството на забележителния режисьор, ще бъде представена съвместно с Гьоте-институт

Известният в България поет, писател и драматург Цветан Марангозов, е сред големите имена в историята на немското кино. Той е роден на 3 октомври 1933 година в София, в семейството на архитекта и поета Николай Марангозов. Майка му е германка. През 1951 година е осъден за опит за бягство през граница. Пише разкази и драматургия. През 1960 година заминава в Германия на гости на майка си, но вместо в Хамбург, спира в Мюнхен и остава там. В периода 1960-1991 пише пиеси за радио и телевизия, автор е на сценарии, режисьор е на игрални филми, става част от мюнхенския електронен авангард.

В Германия Цветан Марангозов става популярен като Маран Гозов. Той е сред ранните централни фигури на новото немско кино и принадлежи към така наречената „Мюнхенска група” около Клаус Лемке, Май Спилс, Вернер Енке, Рогер Фриц, Рудолф Томе и др., които с авторските си филми като млади режисьори оставят забележителна следа в немската киноистория, подобна по значение на Nouvelle Vague във Франция.

Богатото творчество на Цветан Марангозов от над 30 късометражни филма е уникален поглед към западногерманските нрави от онези години. В специалната програма, посветена на забележителния режисьор, София Филм Фест и Гьоте- институт ще представят 10 от тях – „К.И.Н.О”, „ПФАЙФЕР”, „СТАРЕЦЪТ”, „МЕЖДИННО КАЦАНЕ”, „САБИНЕ 18”, „ТАНА”, „ДЪЛГИЯТ МАРШ”, „КРАСИВО СБОГУВАНЕ”, „КРАЧКИ”, „ДА ИГРАЕШ В ГЕРМАНИЯ”.

Но спектърът на творчество на Цветан Марангозов е изключително широк: той развива видеоинсталации и концепции за Ханс-Юрген Сиберберг и Йозеф Бойс. По-късно, през 80-те години, снима епизоди от любимия в Германия телевизионен криминален сериал „ЕДИН СЛУЧАЙ ЗА ДВАМА”, пише сценарии за друг любим крими-сериал „ЕВРОЧЕНГЕТА”, композира филмова музика.

През 1991 година Цветан Марангозов се завръща в България. В периода 1991-1996 публикува седем книги с поезия. През 1997 година пиесата му „Гъбата” е поставена в Народния театър „Иван Вазов”. С филма си „ВИДЕОКОНЦЕПТ IV” впечатляващият режисьор представя България на 25-то биенале за съвременно изкуство в Сао Пауло през 2002 година.

Важен принос в популяризирането на филмовото „наследство” на Цветан Марангозов в световен мащаб има немският сценарист, филмов продуцент и актьор Бернхард Марш, който също ще бъде сред гостите на 20-ия София Филм Фест.   

Бернхард Марш е двигателят на „Кьолнската група” – свободно сдружение на филмови дейци от Кьолн. През 2014 година е поканен от два университета в САЩ да представи в пълен обем късометражните си филми. През 1990 година става един от основателите на Филм-клуб 813 в Кьолн – клуб, който и до днес с малко средства, но с много ангажимент, обогатява кино-културата.

Днес Бернхард Марш е председател на известния в цяла Германия Филм-клуб 813. Именно там през 2008 година за първи път Марш представя цялостна ретроспектива на филмите на Цветан Марангозов. От тогава Бернхард Марш се грижи за филмовото наследство на Цветан Марангозов и чрез многобройни прояви го прави достъпно за публика и общественост.

Очаквайте още новини за 20-ото издание на фестивала!