12
Mar
2016

Вестник на 20-ия София Филм Фест брой 2 (онлайн издание)

3332ea1e-1eb2-4c77-8132-8675c01091fd.jpg

Откриването на 20-ия международен филмов фестивал София Филм Фест е факт!


Коридорите на Националния Дворец на Културата бяха препълнени с въодушевени и развълнувани хора, постоянно прииждащи към звездното събитие, с програми и билети в ръка. Много снимки, запознанства, медийно присъствие и усмивки се осъществиха в нощта на откриването. Стефан Китанов, директорът на София Филм Фест, посрещна публиката с тържествена реч.Със специалната награда и поднесени цветя Тед Кочев благодари на организацията на София Филм Фест, българските зрители и зае мястото си в публиката, за да получи своя подарък от народни песни и танци. Състав, който великолепно пресъздаде българската култура, гордост и нрав.

Вечерта продължи с премиерата на филма „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”.

Аплодисментите и комплиментите от пълната зала – получиха лично почти целият състав на копродукцията, които се качиха заедно на сцената.

С горещи благодарности и сълзи в очите, режисьорката Иглика Трифонова закри звездната вечер.

f230b958-b196-4d83-be1d-7d26b885dc77.jpg

Посрещането на Тед Кочев вчера на летище София

На чист български език с американски акцент – режисьорът поздрави българската публика и прочете трогващо писмо, разказващо ни целия живот на българина - американец, който винаги е живял с нашенските традиции и обичаи.Огромна радост за него са били семейните хора, които се извивали по всички стаи на дома му в Канада. Вкусната българска кухня и характерни рецепти, още му напомнят с носталгия за миналото.

_____________________________________________________________________________________________________

Обръщение от авторите на инсталацията „20-и София Филм Фест“ – Destructive Creation

f1a6bbbb-8334-432c-ad0f-b3555e4a47a4.jpg

Огромен надпис "20-и София Филм Фест", направен от над 3800 билета за кино - златните кенчета от 19-ото издание на филмовия фестивал. Инсталацията е поставена непосредствено срещу Народния театър. Специално благодарим на екипа и организаторите, че напълно съдействаха за вдъхновяването и осъществяването на тази идея.

Очаквайте и втората инсталация – засега запазена в тайна – съвсем скоро!

_____________________________________________________________________________________________________

„Сирийска любовна история” – на ръба между личното и политическото

4beaf215-3065-4fd6-a88e-893e6ad9fc73.jpg

Година след като Шон Макалистър беше председател на документалното жури на София филм фест, новата му творба „Сирийска любовна история” участва в тазгодишното издание. Политическите затворници Амер и Рагда се влюбват, разговаряйки през дупка в стената между килиите им. Години по-късно семейството им е разделено – Рагда излежава поредна присъда, Амер се грижи за трите си деца, а режимът на Асад и привидното благополучие на Сирия изглеждат непоклатими. И вероятно филмът на Шон Макалистър щеше да разказва друга история, ако междувременно не беше настъпила Арабската пролет.

В петте години докато работи съвсем сам по „Сирийска любовна история”, режисьорът избира ролята на – както той самият казва – „мухата в супата, а не тази на стената“. Докато снима живота на семейството отблизо, изслушва душевните им тревоги, придружава ги на любовни срещи и играе с децата им, Макалистър  се сближава с героите си до степен да нощува в дома им, за кратко сам попада в сирийски затвор и неволно променя съдбата им. Принудени да напуснат Сирия Амир и Рагда търсят убежище във Франция, откъдето могат само да наблюдават от далеч борбата срещу режима на Асад, която досега е играела ролята на спойка във връзката им .

За Макалистър това е най-специалният филм, който е правил до сега. Героите му като че сами решават да използват постоянно присъстващото око на камерата за да представят пред света интимните си отношения и политическите си позиции.  Брутално честни един към друг и към режисьора, Амир и Рагда не спестяват на зрителя нищо от страховития процес на душевен разпад, който настъпва когато двама души се окажат захвърлени далеч от натиска на диктатурата, но и от възможностите да променят нещо в родината си.

Гледайте „Сирийска любовна история“ на 13 март от 18:30 във Френски институт – кино „Славейков“

_____________________________________________________________________________________________________

ФОКУС НА БРОЯ - АНОМАЛИСА (2015)

Анимирано-игралният филм с ЕДИНСТВЕНА прожекция на кино фестивала!
Купете си билети още сега и заповядайте!

9b6def15-dc89-4e72-8943-baa0712495aa.jpg

Майкъл Стоун е съпруг, баща и уважаван автор, който пътува из Щатите и променя живота на много хора. Но вдъхновявайки другите, неговият свят се превръща в сиво ежедневие. Живот, изгубил всякаква емоция и светла надежда за бъдещето.
По време на командировка в Синсинати той отсяда в хотел „Fregoli” и с удивление открива възможно бягство от депресията си в лицето на непретенциозната Лиса, която може да се окаже любовта на живота му…но може би греши?! 
АНОМАЛИСА има номинации за „Оскар” и „Златен глобус” за анимационен филм, както и наградата на журито във Венеция 2015.

Вълнуващата анимация „АНОМАЛИСА”, творение на Чарли Кауфман, Ви очаква на гала премиерата си!

ЕДИНСТВЕНА ПРОЖЕКЦИЯ на 13 март от 18:00 в Зала 1 на НДК 

_____________________________________________________________________________________________________

БАЛКАНИАДА

Дванайсет от най-новите филми от съседните ни балкански държави ще имаме възможността да изгледаме тази година на Балканския конкурс в програмата на София Филм Фест. Те ще влязат в битка и за наградата на Domaine Boyar за най-добър балкански филм. За първи път две български продукции намират място в конкурса - „Каръци” на Ивайло Христов (Голямата награда „Златен Свети Георги” от Московски международен кинофестивал; Голямата награда за най-добър пълнометражен филм на 33-тия фестивал „Златната роза“; Елена Телбис си тръгва със статуетка за най-добра женска роля) и „С лице надолу” на Камен Калев, копродукция на Франция, България и Белгия, създаден по истински случай.

5a34b8ae-164b-42cb-8e62-1cb7c7787532.jpg

„Лазар” на Светозар Ристовски в Балканския конкурс на 20-ия СФФ

Новият филм на македонския режисьор Светозар Ристовски съвсем уместно би могъл да се опре на същото мото-цитат от Ницше, което режисьорът използва преди повече от десетилетие за първия си игрален филм „Илюзия”: „Надеждата е най-голямото зло, защото продължава човешкото страдание”. Съвсем естествено главният персонаж тук би могъл да бъде по-голям брат или второ, пораснало „аз” на момчето от „Илюзия” – в едно малко по-ново време, в което преходът не е станал по-малко преход, а напротив – още повече се е усложнил и озверил. Друг филм, към който волно или неволно прави препратка „Лазар”, е „Резервни части” на словенеца Дамян Козоле – и то не само по линия на общата сюжетна нишка с бизнеса на „каналджиите”, прекарващи нелегални имигранти. Щипският карнавал накрая на филма (където за момент се мяркат и „Дубиоза Колектив”) също е доста кинаджийска препратка, която оставяме на зрителя да си я идентифицира... И все пак, този филм е с една идея по-светъл и от „Илюзия”, и от „Резервни части”. Той говори за много черни страни от днешната действителност тук, на Балканите – включително за бизнеса с български (тоест EU)-паспорти за македонски граждани, деклариращи уж български произход – но в него има и любов и запазена човечност, която няма нужда да съживяваме, защото, за разлика от библейския Лазар, не е умирала, въпреки Ницше.

Балканският конкурс стартира на 13 март от 18.30 часа в кино „Одеон“ с македонския филм „ЛАЗАР“!

_____________________________________________________________________________________________________

 

ПАРТИ ЗОНА!

Музикалният екран 20-ия София Филм Фест ще излъчва цяла седмица концерти

a2e9a8db-aa3c-452d-a64b-35b098490d73.jpg

И тази година гостите на София Филм Фест ще могат след избраните прожекции да се насладят на парти вечери. От 10-и до 20-и март зала Matti Di (над кино „Люмиер”) отново ще е фестивално място за кино срещи и концерти на български изпълнители..

На 11-и март огнена JARAVA, пръскаща наоколо хумористични текстове и танцувални ритми, ще открие програмата. Групата на Светльо Билярски ще ни зареди с усмивката на хитовете си „Шефе, ти си уволнен”, „ Нема да се нервиш за глупости” и „ Как да ги изкарам кинтите” със специалното участие на част от брас секцията на Уикеда. Към разгорещената компания се присъединява още една искра и очакваме да се получи истински огън. Представяме ви Васко Денев: Завършил е музикалното училище в Котел и свири с всички големи тракийски музиканти.Част е от формацията "Виртуози от никъде", част от оркестър "Тракия" и от оркестъра на Иво Папазов - Ибряма. Свирил е заедно с  Горан Брегович във филма "Летете с Росинант" и ще се включи след прожекцията на новия филм на Джеки Стоев "Добро утро, капитане".
 

В събота DOESN’T FROGS ще озвучат фестивалната зала с шумен поп и ще я заредят със загадъчна еуфория, обичайна за всички техни лайв изпълнения. Триото  залага смело на синтезатори, електронни семпли и китарни рифове и се радва на успех на първия си албум „Egotripping”. Очаквайте вълнуващ леко индустриален ню уейв, задължително на тъмно.
DJ ONZY (a.k.a. Лъчо от Q-Check) в неделя ще посрещне кино гостите с любими rock'n'roll, surf rock и rockabilly звуци.

На 14-и март предстои среща с една банда, която вече си намери име:   IMAGINE. Музиката им има допирни точки със соул, джаз, фънк, блус и алтърнатив рок, но залага предимно на авторското звучене. Въпреки че дебютният им концерт беше едва преди три месеца, те вече имат завидно количество записани парчета.

Внимание, внимание ! P.I.F. се включват в парти зоната на 15-и март. Освен най-новите си парчета, специално за меломаните и киноманите, Димо и компания ще изпълнят няколко любими кавъра на Фреди Меркюри. Заформя се мини трибют, след специалната прожекция на „ Queen: Дните от живота ни”.

SURBAHAR LIVE BAND ще излязат на сцената на 16-и март. Музикантът и продуцент Павел Стойчев и останалите от групата, представящи музиката му в пълната й прелест и въздействие, ще ни потопят в микс от ембиънт, световно звучене, прогресив транс и трипинг техно.

MAGI PETROVICH & SKILLER LIVE BAND са завършекът на музикално-филмовата седмица. На 17-и март младата челистка и световноизвестният бийтбоксър Skiller ще изпълнят с виртуозни звуци и вибрации пространството. Последен концерт, но нищо не приключва, а тепърва започва... точно след премиерата на „ И балът продължава”.

Входът за всички музикални събития в зала Matti ’D е с билет за кино. БИЛЕТите в КЕН ви осигуряват достъп и до парти програмата на фестивала, началото е след 22:00 часа.

_____________________________________________________________________________________________________

„Кобейн – Montage of Heck“ или (не) точно това, което гаражната вълна чакаше

8d0752db-14af-41eb-9b50-9cacb65f46bb.jpg

Заклетите фенове на грънджа и изобщо гаражната музика най-после дочакаха завършено документално произведение, което е посветено на един от най-влиятелните алтернативни музиканти, който не само децата на 90-те ще запомнят, а именно филмът “Cobain – Montage of Heck”, излязъл през 2015-та, 21 години след трагичната и контроверсна кончина на вокалиста на Нирвана Кърт Кобейн. Документално-анимационният биографичен опус, продължаващ малко над два часа и двадесет минути е и своеобразен антипод на излезлия само няколко месеца след това втори документален филм за фронтмена – „Накиснат в белина“ (Soaked in Bleach), защото докато първият разчита основно на представата и спомените на съпругата на Кобейн – Къртни Лав, то вторият решава да наклони везните на зрителя доста повече към версията че именно Лав е виновна за смъртта на вокалиста.

Но въпреки това и без значение от коя страна на „барикадата“ сте в това отношение, “Montage of Heck” е най-пълният до сега биографичен и доста сполучлив опит за описване на пътя на гръндж иконата, символ на бунтарския дух у вече няколко поколения – Кърт Кобейн, така че “Come as You Are” на първата прожекция във Френския институт – Кино Славейков на 11 март от 20:30 часа или, ако изпуснете – на някоя от следващите ни прожекции – само и единствено през март и на 20-ия София Филм Фест!

_____________________________________________________________________________________________________

КИНО ГУРМЕ

c902b5e1-7bb1-4d33-baff-65dae0cd6d30.jpg

Хладнокръвно сме решени да ви убием от смях със следващия ни филм от кулинарното меню -  „Кой убива големите готвачи на Европа?”

В рубриката ни Кино Гурме ще поставим нездравословната комедия на Тед Кочев, в която чревоугодникът Макс е заподозрян по убийствата на най-великите Shef майстори на Европа.

Всеки е убит според специалитета, който приготвя. Преса за патица пада върху главата на единия, друг е изпечен в собствената си фурна.

Престъпленията водят зрителя на забавно трансевропейско преследване.

Но дали Макс, който е принуден от лекарите да отлабне,  е истинският убиец – ще разберете на самата прожекция…

Кажете си молитвата и заповядайте на 13 март в кино Люмиер от 16:00

_____________________________________________________________________________________________________

ФОКУС НА БРОЯ - КАРЪЛ (2015)

1f2207a7-cd44-4b3c-8d04-5855acc3c5e3.jpg

Амбициозната фотографка Тереза Беливет работи в универсален магазин, където среща по-възрастната от нея Каръл Еърд. Каръл е жена на средна възраст, която е в развод. Двете започват романтична връзка. Докато Тереза се опитва да прекрати връзката си с приятеля си Ричърд, Каръл се изправя срещу нов проблем – моралната клауза, свързана със собствения й съпруг.

Заповядайте на първата прожекция на филма "Каръл" на 13 март в Зала 1 на НДК от 20:30

_____________________________________________________________________________________________________

Главен редактор: Милан Миланов
Автори: Цветан Цветанов, Яна Пункина, Десислава Томова, Александър Янев, Кристин Кръстев, Марио Томчев, Димитрина Баева, Мирела Марчева, Полина Андонова,
Ренета Минчева
Фотографи: Боряна Пандова, Иван Дончев, Огнян Стефанов, Марица Колчева, Мариана Жижанова, Виктор Кожухаров, Мария Ангелова, Райна Делчева, Любо Йончев и екип на НБУ
Стилов редактор: Милан Миланов
Дизайн и предпечат: Александър Рангелов
Печат: Дедракс 
Издава Арт Фест