18
Feb
2016

Военният екшън на Максим Генчев „На педя от земята” ще бъде представен в програмата на 20-ия София Филм Фест

Специалната премиерна прожекция ще бъде

на 12 март 2016 година в кино „Люмиер”

 

20-ият София Филм Фест ще предложи рекорден брой нови български игрални, документални и късометражни филми, както и български миноритарни копродукции. Българското кино отново ще бъде централен фокус на фестивала и с поредица от прес-информации ще ви запознаем с родните заглавия в програмата.

 

Действието в новия филм на Максим Генчев се развива през 50-те години на миналия век в Народна република България. На една разпасана гранична застава, формално охраняваща запечатана нацистка уранова мина, пристига нов командир със семейството си. Синът му е само на 10, но бързо се адаптира към суровите военни условия, за разлика от майка си, която мечтае за лукса на градския живот. Лейтенантът бързо въдворява желязна дисциплина, но още на следващия ден в заставата започват да се случват потресаващи убийства...

 

Във филма има автентични препратки от детството ми. Аз съм израстнал по заставите, защото татко беше граничен офицер”, казва Максим Генчев. - „Диверсант при всяко преминаване с хладно оръжие убиваше едно войниче и му слагаше петолъчката в раната. Бил съм 6-годишен, по-малък от Симеон (изпълнителя на ролята), един неестествен живот се отпечата в моето съзнание.

 

„На педя от земята” е заснет за 17 дни в мина „Чукурово”, където всичко е като сюрреалистичен пейзаж. Освен Симеон Филипов, изиграл малкия Левски в предишния филм на Максим Генчев, в актьорския състав влизат още Цветомир Ангелов, Десислава Чутуркова, Евгени Будинов, Ивайло Аспарухов, Матей Генчев, Цветомир Нечев, Златка Керемедчиева, Горан Гунчев. Оператор е Христо Генков, работил в над 40 американски, френски и български филма, включително „Непобедимите” и „Конан Варварина”. Музиката е на Мартин Любенов, учил в Чикаго и Виена, където завършва консерватория. Негови композиции звучат в „Мисия Лондон” и „Хъшове”. Продуценти са Златина Филипова и Десислава Ковачева.

 

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ българското кино в програмата

на 20-ия София Филм Фест!