22
May
2019

Манифест 'Call-to-vote', подкрепен от стотици филмови звезди, призовава гражданите на Европа да гласуват

На 21 май на 72-ия Международен филмов фестивал в Кан стотици филмови знаменитости подкрепиха Манифест за насърчаване на гражданите да гласуват на общоевропейските избори, които ще се проведат от 23 до 26 май в държавите от Европейския съюз.

Призивът за активно участие в делата на Европейския съюз в този решаващ момент е дело на Société des Réalisateurs de Films (SRF), организатор на "Петнайсетдневката на режисьорите" в Кан, Европейската филмова академия (EFA), Федерацията на европейските филмови режисьори (FERA) и Society of Audiovisual Authors (SAA).

Френската режисьорка Селин Сиама (която е в конкурсната програма с новия си филм "Portrait of a Lady on Fire" и се състезава за "Златна палма"), заедно с хърватския й колега Хрвойе Хрибар, в присъствието на няколко други режисьори, прочетете Манифеста за гласуване пред Centre d'art La Malmaison, базата на "Петнайсетдневката на режисьорите" в Кан.

Подписите са повече от 500, сред които творци като Селин Сиама, Вим Вендерс, Агнешка Холанд, Мигел Гомеш, Люк и Жан-Пиер Дарден, Валерия Голино, Жак Одиар, Сузане Биер, Павел Павликовски, Алън Паркър, Коста-Гаврас, Джули Делпи, Стивън Фриърс, Стелан Скарсгард, Ралф Файнс и много други.

#ThisTimeImVoting * #chooseyourfuture * #EUelections2019

Ето и текста на самия Манифест:

Вярно е, Европа едва ли е съвършена.

Понякога я обвиняваме, при това с основание, защото й липсва душа и емоции, защото говори на език, който малко от нас разбират.

Обвиняваме я, че не прави достатъчно усилия, за да посрещне екологичните, социални и политически кризи, които я заплашват днес; че не е направила достатъчно усилия, за да се справи с трагедията на бежанците.

И все пак, въпреки крехкостта и недостатъците на този съюз, ние виждаме човечността и красотата в неговата същност. И ние се стремим да го изобразяваме чрез деликатни образи, на достъпен език за всички хора, които съставят целостта на Европа.

Нека помним, че това обединение е в името на мира. Започнал като съглашение между 6 държави, този уникален съюз вече включва 28 страни и е вдъхновение за цялото човечество.

Съюзът е изграден на принципите на отворени граници, свободно движение, братство, солидарност, ценности, които днес са атакувани от всички фронтове, включително и вътре в самата Европа.

Но този съюз е всъщност и културна общност, поставила си амбициозна цел да представлява континент, чиито иновации и творчество винаги са били впечатляващи и бляскави.

Свободната, демократична Европа е Европа на творчеството, свободата на мисълта и изразяването. Изправени пред екстремизъм и стремеж за връщане към консервативната ретроградност на миналото, които се разпространяват като зараза, наш дълг е да отстояваме важните европейски ценности.

Този невероятно крехък баланс трябва да бъде устойчив и сигурен при сблъсъка си с тенденции, които искат да го унищожат чрез разделение, които се отказват от общите цели и търсят изход от обединението.

Да се върнем на въпроса: как да изградим една желана, обединяваща, отворена Европа, която осигурява пространство, изпълнено със свобода и мир?

Нашият отговор е нашата твърда позиция в подкрепа на всички ценности, в които вярваме, и страната, на която заставаме в тази битка на идеите!

От 23 до 26 май ние ще гласуваме на изборите за европейски парламент!

Залогът е бъдещето на нашата общност, ако не и самото бъдеще!

via luxprize.eu