15
Jul
2020

Фокус върху киното на Австрия в лятното ОНЛАЙН издание на 24-тия София Филм Фест

Специална селекция от филми, обединени във „Фокус Австрия“, могат да гледат зрителите на 24-тия София Филм Фест ЛЯТО. Целта на фестивалните селекционери е да фокусират зрителското внимание върху важни творби на австрийското кино, които са завоювали признанието на международната критика и филмовите форуми по света. Адаптирането на фестивалната програма с включване на възможност за ОНЛАЙН стрийм дава шанс на много по-голяма част от публиката в България да се срещне с тези фестивални филми!

* * *
В „Малкия Джо“, копродукция между Австрия, Великобритания и Германия, режисьорката Джесика Хауснер разказва историята на една самотна майка, старши служител в корпорация, занимаваща се с разработване на нови видове растения. Алис създава едно много специално пурпурно цвете - впечатляващо красиво, притежаващо дори лечебни свойства. Ако се отглежда правилно и му се говори редовно, цветето може да направи собственика си щастлив. Въпреки забраната на компанията да се изнасят растения, Алис подарява едно цвете на сина си, Джо. Наричат го „Малкия Джо“, но заедно с растението растат и подозренията на Алис, че нейното ново създание може би не е толкова безобидно... За ролята си в „Малкия Джо“ Емили Бийчъм получи наградата за най-добра актриса в Кан.

Единствената прожекция на филма в Дома на киното е на 19 юли, неделя, начален час 18:00! Не го пропускайте!

* * *
Филмите от фестивалната селекция „Фокус Австрия“ могат да бъдат гледани ОНЛАЙН >>> на online.siff.bg >>> до 19 юли!

Документалният филм на Николаус ГайрхалтерЗемя“ е част и от специалната селекция „СФФ Природа“, в която обръщаме внимание на кинотворби, посветени на всеобщата грижа за единствения дом на човечеството – Земята. Всяка година хората отнемат няколко милиарда тона от повърхностния слой на земята – с лопати, багери и динамит. Този филм изследва поведението на хората, които участват в постоянната битка за експлоатация на природните ресурси в мините, кариерите и големите строителни обекти. Филмът печели наградата на Екуменическото жури в секция „Форум“ в Берлин ’19 .

Движенията на близката планина“ е документална копродукция между Австрия, Франция и Нигерия, която печели наградата за политически филм в Хамбург ’19, а също и почетен диплом „Филмовата награда на Виена“ на Виенале ’19. Сценаристът и режисьор Себастиан Брамешубер пренася зрителите в отдалечена и изоставена индустриална зона, близо до стар рудник в австрийските Алпи. Там самоук монтьор върти бизнес с употребявани коли, които изнася за родната си Нигерия. Минало, настояще и бъдеще се преплитат с неговото самотно ежедневие, а на фона на загадъчни обещания за вечно благоденствие изплува спомен за отдавна изгубено приятелство.

Австрийско-немския документален филм „Красота“ повдига въпроса как изглежда здравословният, определян като „успешен“ живот, и дали въобще е възможно да живеем „различно“ в сравнение с „общоприетите“ норми. В пет истински истории австрийският писател и режисьор Ервин Вагенхофер разказва за бъдещето без страх, за връзката между музиката, природата и обществото, за хората с различни идеи, но с една голяма обща цел: сигурно бъдеще за света.

Игралният дебют на майсторът-документалист Андреас Хорват е „Лилиан“ – уникален разказ, създаден по истинската история на емигрантката Лилиан Алинг - рускиня, която решава да напусне Ню Йорк и пеша да се завърне в родината си. Годината е 1927. По случайност Лилиан е открита от работници в канадските северни гори. Въпреки предупрежденията, тя продължава пътуването си сама. Това е хрониката на едно бавно изчезване… На кинофестивала в Хайфа ’19 филмът печели „Златна котва“ за най-добър дебют, а в Цюрих ’19 – Почетен диплом.

Съдбовната среща между бежанец и австрийски пенсионер е в основата на сюжета на филма на сценариста и режисьора Карл МарковицНобади“. 91-годишен мъж живее в малко жилище във Виена. Когато една нощ любимото му куче умира, той решава да се раздели подобаващо със скъпия си приятел и неохотно той приема помощта на Адиб, мигрант от Афганистан. Докато двамата се опитват да преодолеят взаимните си предразсъдъци, Адиб намира начин да успокои Роберт, а той не може да сдържи загрижеността си, когато вижда дълбока и незаздравяла рана на крака на Адиб. Емпатията и човещината излизат на преден план и  само за няколко часа двама души, които нямат нищо общо помежду си, споделят всичко.

Част от „Фокус Австрия“ на 24-тия София Филм Фест е и копродукцията между Австрия и Германия „Проблемът да бъдеш роден“ на Сандра Волнер, която получи Специалната награда на журито в секцията „Encounters“ на Берлинале 2020. Главен герой в тази научнофантастична история е робот на име Ели, който прилича на 10-годишно момиче и не знае причината за своето съществуване. Ели живее с мъж, когото нарича свой баща. Заедно те се наслаждават на лятото. Тя споделя неговите спомени и всичко останало, което той я е програмирал да си спомня. Спомени, които означават много за него, но нищо за нея…

Не забравяйте, филмите от фестивалната селекция „Фокус Австрия“ могат да бъдат гледани ОНЛАЙН >>> на online.siff.bg >>> до 19 юли!

Филмите от „Фокус Австрия“ ще бъдат представени и на есенното издание на СФФ. Програмата се реализира в партньорство с Австрийско посолство - София.

* * *
#24SofiaIFFSummer * ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!

София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.