09
Mar
2017

Горан Паскалевич ще получи Специална награда на ФИПРЕССИ

Генералният секретар на Международната федерация на филмовите критици Клаус Едер ще връчи Специална награда на ФИПРЕССИ по случай 90-годишнината на организацията на прочутия сръбски режисьор Горан Паскалевич – това ще се случи на 12 март (неделя) на софийската премиера на най-новата творба на режисьора „Земя на боговете”, в Кино „Люмиер ЛИДЛ”, 18.30 часа.

Тази награда се връчва за втори път в рамките София Филм Фест, като миналата година бе получена от легедната Бела Тар.

„Земя на боговете” е копродукция между Индия и Сърбия, а във фокуса на историята е завръщането на главния персонаж Рахул (Виктор Банержи, легенда на индийското кино) в своето родно място в Хималаите, от където е избягал преди повече от 40 години. Автори на сценария са самият Банержи и Паскалевич, премиерата на филма беше преди три месеца в програмата на Торонто (единственият несъстезателен фестивал в „Голямата петорка” – Берлин, Кан, Венеция, Торонто и Сънданс), а резултатът от съвместното сътрудничество между Сърбия и Индия е изключително интригуващ и предизвикателен.

Същият ден, 12 март, в 12.00 в Дома на киното, Клаус Едер ще модерира публичното интервю с Горан Паскалевич „София град на киното: Интервю с автограф”