16
Feb
2018

Грузинският режисьор Георгий Овашвили ще оценява филмите от Международния конкурс на 22-рия София Филм Фест

След като представи втория си филм „Царевичен остров“/„Corn Island” (с „Кристален глобус” в Карлови Вари 2014 и в „шортлиста” на 9-те кандидата за номинация за чуждоезичен филм в Оскаровата надпревара, стартирал като проект на София Мийтингс 2010) на 19-ия София Филм Фест, а преди това - през 2010 година - и игралния си дебют „Другият бряг“ (представен премиерно в Берлин и с над 50 филмови награди), Георгий Овашвили идва у нас, като член от журито на Международния конкурс, което ще връчи Голямата награда „София – Град на киното“ на Столичната община.

Той е роден през 1963 година в Тбилиси. През 1996 година се дипломира в  Държавния институт за кино и театър в Грузия, а десет години по-късно завършва и Нюйоркската киноакадемия към Юнивърсъл студио, Холивуд. Автор е на редица късометражни филми, сред които „Eye Level“, отличен със Стипендиантска награда на Нюйоркската киноакадемия на Берлинале ’05 и Специалната награда на журито в Одензе, както и „Wagonnet“, който получава Специалната награда на журито на фестивала Молодист в Киев. През 2016 година създава и собствена продуцентска компания - „Wagonnet“.

Премиерата на най-новия му филм „Хибула“ („Khibula“), представен като проект на София Мийтингс 2015, беше на кинофестивала в Карлови Вари през 2017. Той разказва за последните дни на първия демократично избран президент на Грузия Звиад Гамсахурдия. Оценката за неговото управлението е противоречива, но няма съмнение, че дейността му е вдъхновена от огромното желание Грузия да стане напълно независима от Русия държава. Националистическите залитания на Звиад Гамсахурдия обаче разпалват въоръжени конфликти в региона. Премиерът на Грузия и независими външни политици обявяват, че управлението на Гамсахурдия наподобява диктатура. Смята се, че той е основният идеолог и създател на военизираните отряди Мхедриони, които по-късно спомагат да бъде свален от власт.

Прави впечатление, че за ролята на Звиад Гамсахурдия във филма Георгий Овашвили избира иранския актьор Хосейн Махджуб („Цветът на рая“), а не грузинец. Това вероятно е свързано с идеята „грузинската публика да може да погледне на образа на собствения си президент реалистично, като на външен човек, въпреки че той изглежда почитан или поне уважаван всеки път, когато се слива с нищо неподозиращите местни жители, докато се движи през планините, надявайки да не бъде заловен“. (The Hollywood Reporter)