08
Sep
2021

25-и международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ #ЕСЕН


СРЕЩНИ КИНОТО!

14-30 септември 2021


Юбилейният 25-и международен филмов фестивал София Филм Фест продължава и през златния месец СЕПТЕМВРИ! 2021 година ни постави нови предизвикателства, а стремежът на фестивалния екип е да направи възможна срещата с част от специалните гости, които пристигат ЛИЧНО в София, за да представят своите филмови творби и да се срещнат с българската публика. Именно затова мотото на ЕСЕНното фестивално издание е СРЕЩНИ КИНОТО! 25 години след началото, след огромен натрупан опит и постижения, след срещи със стотици майстори на световното кино и представители на европейската и световната филмова индустрия, след авторитетни признания, сред които акредитация от FIAPF и включване в списъка на сп. „Варайъти“ с 50-те най-значими световни фестивала за филмовата индустрия в света, СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ очаква своите зрители!

Дойде време за специалното издание на 25-ия София Филм Фест – до края на месец септември ще покажем компактна програма от световни филми, голяма част от които ще бъдат представени лично от техните автори. Адаптацията спрямо развитието на пандемичната ситуация включва стриктно спазване на противоепидемичните мерки – в кинозалите и на ОТКРИТО, при приятелите ни от Sofia Summer Fest, като екипът ни се грижи непрестанно за сигурността на публиката при достъпа до фестивалните събития.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, с подкрепата Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ и програма „Творческа Европа“ MEDIA на Европейския съюз, съвместно с Националния дворец на културата, културни институти, спонсори, партньори и приятели. 

Официалното откриване на специалното издание на 25-ия София Филм Фест е на 14 септември на територията на Sofia Summer Fest с българската премиера на „Брайтън 4“ – най-новият филм на грузинския режисьор Леван Когуашвили, който лично ще дойде в София, за да представят творбата. Български копродуценти на филма са Стефан Китанов и Мира Сталева (Арт Фест). Премиерата на „Брайтън 4“ беше тази година в Трайбека, където бе удостоен с три награди, между които и най-добър филм.

Същата вечер ще бъдат връчени две специални награди на СФФ – на унгарския режисьор Корнел Мундруцо, носител на наградата за най-добър филм от първия международен конкурс на София Филм Фест през 2003 година, който пристига в София, за да представи най-новия си филм „Фрагменти от живота на една жена“, и на уважавания и обичан филмов критик Янко Терзиев, дългогодишен приятел на фестивала. 

По време на есенното издание на 25-ия СФФ специална награда ще бъде връчена и на първия гост в историята на фестивала, американският режисьор Лех Ковалски, който също ще дойде лично в София, за да представи най-новите си филми, както и пънк-класиката „D.O.A“. 

* * *
Сред най-важните гости на есенното издание на СФФ е финландският майстор Мика Каурисмаки, който ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното. Ретроспектива с негови филми ще започне в Дома на киното от 10 септември, а по време на „финландския уикенд“ на фестивала (18-19 септември) публиката ще има възможност да се срещне с легендарния режисьор, с най-новия му филм „Една спокойна нощ“, както и с Ева Путро, сценаристката на филма „Туве“, посветен на великолепната Туве Янсон. Присъствието на финландските гости и ретроспективата на Мика Каурисмаки се реализират в партньорство с Финландската филмова фондация и Посолството на Финландия в България.

* * *
Българската публика ще се срещне лично с още един носител на Наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум –  прочутият румънски режисьор Кристи Пую, който ще изнесе майсторски клас в програмата на фестивала в Дома на киното. Неговото гостуване, както и възможността да връчим лично наградата за най-добър документален филм на режисьора Раду Чорничук, се осъществява в партньорство с Посолството на Румъния в Република България и Румънския културен институт.

Още един от наградените млади автори ще има удоволствието да получи лично своя приз в София – бразилската режисьорка Юли Жербасе пристига специално, за да представи своя филм „Розовият облак“ пред публиката у нас и да получи Голямата награда „София – Град на киното“, присъдена за най-добра творба в конкурсната програма за първи и втори филми.

* * *
Сред специалните гости на фестивала, благодарение на партньорството ни с Гьоте институт, е световноизвестният германски документалист - Андрес Файел. Представянето на негови филми в залата на Гьоте институт вече започна, а срещите с публиката, на които Андрес Файел ще представи филмите си „Бойс“ и „Екоцид“, са предвидени за 15 и 16 септември, във филмотечно кино „Одеон“.

* * *
През 2021 година имаме удоволствието именно в есенната програма на СФФ да бъде включена българската премиера на най-новия филм на режисьорското дуо Мина Милева и Весела Казакова„Жените наистина плачат“, чиято световна премиера беше в програмата „Особен поглед“ в Кан, а след това бе представен с успех на фестивалите в Сараево и Карлови Вари. Прожекцията на филма като българска гала на фестивала ще бъде на 15 септември на територията на Sofia Summer Fest.

В есенната програма предвиждаме специални премиери и на български документални филми. Сред тях са най-новият филм на Светослав Овчаров „Второто освобождение“ (17 септември, кино Люмиер) и „Съдбата на скитника“ на Ана Китанова (23 септември, Дом на киното).



* * *
Президентът на Международното жури на 25-ия СФФ Теодор Ушев ще бъде специален гост на есенното издание на фестивала, като лично ще представи селекция от свои късометражни творби, както и световноизвестните си филми „Сляпата Вайша“ (номиниран за Оскар) и „Физика на тъгата“. Предвидили сме негова среща с публиката в традиционното публично интервю „София – Град на киното“ в Дома на киното - денят е събота, 18 септември.

* * *
25-ият СФФ #ЕСЕН посреща още членове на различните журита на фестивала – руският режисьор Иля Хржановски ще представи лично на 16 септември своя провокативен проект „ДАУ“ и филма си „ДАУ. Наташа“; британският режисьор Джон-Пол Дейвидсън (Балканско жури) лично ще представи филма си „Човекът с шапката“, а прочутият документалист Виталий Мански, който председателстваше документалния конкурс на 24-тия СФФ през 2020 година, ще дойде в София, за да представи лично най-новия си филм „Горбачов. Рай“. Актрисата Наташа Петрович, който също участваше в журито на Международния конкурс, ще представи заедно с режисьора Игор Иванов – Изи филма „Просто хора“ в премиерна за България прожекция, заедно с българските копродуценти от „Гала Филм“. Още два филма с участието на български копродуценти ще имат премиери през септември във фестивалната програма в кино „Люмиер“ – това са „Жив човек“ на Олег Новкович и „Пари“ на Сиамак Етеманти, копродукция на „Чучков Брадърс“. Вторият филм ще бъде представен лично и от неговия режисьор. 

* * *
Сред специалните гости на фестивала, които ще представят последните си филми, са унгарската актриса и продуцент Оршоя Тьорок-Ийеш („Градът на съкровищата“ на Саболч Хайду), словашките режисьори Мартин Шулик („Мъжът със заешките уши“), Рудолф Бирман и Мариана Ченгел–Солчанска („Боклуци“). 

* * *
Филмовата палитра на есенното издание на фестивала допълват класически творби от специалните рубрики „25“ и „10“, сред които са филми на световноизвестни режисьори, носители на наградата на София, както и автори, представени за първи път в България в програмите на фестивала. Повечето от филмите ще бъдат съпроводени от специални видеообръщения от авторите им по случай юбилея на СФФ. Сред тях са и трите серии на дигитално възстановения „Мера споредь мера“, който ще бъде представен за първи път в София като един филм от неговия автор Георги Дюлгеров.

* * *
Фестивалът включва и премиерите на няколко книги: „Солунският кинофестивал: История, предизвикателства и метаморфози“ на Гергана Дончева, специалното издание на „От камбанарията на вечността. Майстори на световното кино“ на Олга Маркова и сборникът „Актьорски откровения“, посветен на 75-годишнината на сп. „Кино“.

* * *
БИЛЕТ
И през есента на 2021 филмите ще са достъпни чрез една от най-известните консерви в света на киното – БИЛЕТ В КЕН на София Филм Фест. Ценителите ще имат възможност да попълнят своята колекция от кенове, а повече информация ще откриете на siff.bg/bilet и може да бъде получена на безплатен номер 0800 18 110.

* * *
Следете подробностите за акценти на сайта ни www.siff.bg, както и в социалните мрежи (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube) на фестивала.

Благодарим на компаниите България Ер - основен превозвач на фестивала, Grand Hotel Sofia, Domaine Boyar, Moto Pfohe Rent a Car, hobo, Nescafe Dolce Gusto.

Креативният и комуникационен партньор на София Филм Фест е DDB! 

* * * 
София Филм Фест се осъществява с подкрепата на Столична община 
и е част от Календара на културните събития на София. 

Основни съорганизатори и партньори са Министерството на културата, 
ИА „Национален филмов център“ и Програма „Творческа Европа МЕДИА“ 
на Европейския съюз.

Очакваме Ви на #КИНО * #25SofiaIFF