26
Feb
2019

Агнешка Холанд – специален гост на 23-тия София Филм Фест с най-новата си творба "Мистър Джоунс"

"Мистър Джоунс“ на изключителната полска режисьорка и сценарист Агнешка Холанд е вдъхновен от историята на британския журналист Гарет Джоунс (1905-1935), чиито репортажи за Съветския съюз от 30-те години на миналия век разкриват ужаса от глада и геноцида в Украйна, въпреки опитите на правителството и други репортери да го накарат да мълчи. 

Гарет Джоунс става известен с това, че е първият чуждестранен журналист, интервюирал Хитлер след назначаването му за канцлер през 1933 година. Докато работи като съветник на прочутия британски политик Лойд Джордж, той започва да търси следващата си голяма история. Навсякъде се говори за съветската „утопия“. Джоунс иска да разбере как Сталин финансира бързата модернизация на Съветския съюз на фона на световната икономическа криза и решава да направи интервю с него. Напуска правителствения си пост и заминава за Москва. Оказва се, че реално случващото се е строго прикривано от официалната власт. Джоунс разбира за масовия глад, станал известен в историята като „гладомор“. Тайно заминава за Украйна и става свидетел на ужасяваща реалност за изтребването на милиони хора. Шокиращите репортажи на Гарет Джоунс се появят в различни издания на западната преса. Под натиска на Кремъл западните кореспонденти отричат наличието на глад и жестокости. Отличеният с „Пулицър“ заради материалите си за СССР Уолтър Дюранти се опитва да опровергае Гарет Джоунс. Във филма се появява и младият Джордж Оруел, който по-късно споделя, че известният му роман-утопия „Фермата на животните“ е вдъхновен именно от репортажите на Гарет Джоунс. 

Главните роли в „Мистър Джоунс“ са поверени на Джеймс Нортън, Питър Сарсгард и Ванеса Кърби. 

В момента толкова много се говори за фалшивите новини, медиите и света на журналистиката. Повече от всякога трябва да защитаваме истинската и качествената журналистика, свободата на словото. Ако може този филм да бъде катализатор в търсене на истината, а може би дори да вдъхнови някой от младите хора в тази професия да бъде новият Гарет Джоунс, би било чудесно“, коментира посланията на филма младият актьор Джеймс Нортън.

Публиката ще може да види още един филм на Агнешка Холанд, получил номинация за „Оскар“ за най-добър сценарий - „Европа, Европа“ (1990), създаден по автобиографичната книга на израелския автор Соломон Перел „Ich war Hitlerjunge Salomon“ („I Was Hitler Youth Salomon“).

Визитата на председателя на борда на Европейската филмова академия Агнешка Холанд и прожекциите на филмите ѝ са част от програмата „Фокус Полша“ на 23-тия София Филм Фест, реализирана в партньорство с Полския филмов институт и Полския институт в София!

ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!   
#23SofiaIFF