24
Feb
2017

Чаровният романтик на британското кино РУПЪРТ ЕВЕРЕТ - специален гост на 21-вия София Филм Фест

Рупърт Джеймс Хектор Еверет е роден на 29 май 1959 година в Норфолк, Англия. И макар от дете да има добри условия за развитие и образование, гласът на  интелектуалец-бунтар се обажда от рано в него. Още на седем години започва да учи класическо пиано под вещите уроци на бенедиктинските монаси в Ампълфорд Колидж. Вече като ученик в Central School of Speech and Drama в Лондон, непрекъснато влиза в сблъсъци със своите учители и е изключен от престижното училище още преди да го завърши. В края на 70-те и началото на 80-те чаровният британец работи като модел, а както е признавал по-късно в интервюта, е бил и жиголо.

Рупърт Еверет дебютира в киното с ролята си в „Другата страна” (Real Life) на режисьора Франсис Мегай през 1984 година, където си партнира с Колин Фърт.  През 1985 година участва във филма „Танцувай с непознат” на режисьора Майк Нюъл. Следва „Соло дует” на Андрей Кончаловски, където работи заедно с Лиъм Нийсън. Незабравим е и героят му от „Хроника на една предизвестена смърт”, екранизация по Маркес на италианеца Франческо Рози, която излиза на екран през 1987 година. И докато стремглаво се превръща в един от най-търсените британски актьори в онези години, той си остава все така непокорен -  не спира да демонстрира острия си бунтарски нрав в постоянни „учтиви” сблъсъци с пресата и дори с феновете си, без да се притеснява за последствията.

Звездната слава не е причина за Рупърт Еверет да не бъде себе си, все така романтичен и все така талантлив, и през 1989 година той открито да заявява своите сексуални предпочитания – новина, която всички вещаят, че ще срути из основи бляскавата му кинокариера, но с годините се оказва точно обратното – този факт сякаш допринася за много и още по-успешни роли в киното. През 1992 година британската звезда издава отчасти автобиографичния роман „Hello Darling, Are you Working”, а 15 години по-късно излиза и втората му книга – „Red Carpets and Other Banana Skins”.

През 1997 година Еверет постига световен успех с ролята си в „Сватбата на най-добрия ми приятел”, за която получава номинации за Златен Глобус и БАФТА, както и шест спечелени награди за най-добра поддържаща мъжка роля. Голяма част от филмовите му изяви, които следват, са в екранизации на класически произведения - като „Идеалният мъж” (1999) и „Колко е важно да бъдеш сериозен” (2002) по Оскар Уайлд, ролята на Оберон в „Сън в лятна нощ” (1999). Незабравими са и кралските образи на актьора в „Да убиеш крал” (2003) и „Stage Beauty” (2004). Неговото умение да се превъплъщава в самодоволни, запомнящи се злодеи се материализира с ролята в „Инспектор Гаджет” (1999); съвсем сигурно е, че по-младите киномани слушат като омагьосани гласа му в ролята на Чаровният Принц в „Шрек 2” (2004), а миналата година имахме шанса да наблюдаваме и магическото му преобразяване в „Домът на Мисис Перигрин за чудати деца” (2016).  

Актьорът е бил рекламно лице на парфюма Opium for Men на Ив Сен Лоран. През 1999 година той е удостоен с наградата на VH1 Vogue Fashion Award (1999) за най-модерен мъж-знаменитост. Чаровният джентълмен има във филмографията си над 70 роли в киното, говори свободно френски и италиански, свири на пиано и цигулка, а през 80-те години издава два музикални албума. 

* * * 
Фестивалната публика ще има удоволствието да види един от най-новите филми с участие на Рупърт Еверет - британско-френско-испанската копродукция „Алтамира” („Finding Altamira“, 2016) на знаменития британски режисьор Хю Хъдсън, който също ще бъде специален гост на София Филм Фест през март. Филмът предава историята и събитията около едно от най-важните открития на 19-и век – известната пещера Алтамира и нейните  рисунки отпреди 10 000 години, в които католическата църква вижда атака срещу библейските истини и решава да ги обяви за фалшиви...