18
May
2016

Директорът на София Филм Фест Стефан Китанов беше удостоен с наградата „Златен век” от министъра на културата Вежди Рашидов

На тържествена церемония вчера на „Сцена 17” в Министерство на културата бяха връчени годишните награди по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

С престижното отличие „Златен век” звезда беше награден директора на Международния филмов фестивал София Филм Фест Стефан Китанов. Той сподели с присъстващите, че приема наградата от името на целия екип, с който работи от години.

„Преди 25 години се изявявах като уличен музикант по улиците и подлезите на София. В един хубав майски ден като днешния, проф. Александър Янакиев ме убеди да кандидатствам за поста директор на Дома на киното. Оттогава винаги съм имал подкрепата на семейството ми и особено на жена ми Илиана. Винаги съм работил и в екип с млади хора. Маргарита Радева, както и Сашо Янакиев, напуснаха този свят. От години сме заедно с Мира Сталева, Кирил Лозанов, Вихрена Нинова, Светла Дамянова, Йорданка Сапаревска, Петя Митева, Георги Манолов, Румяна Радева, Янка Митова ... Тази награда е за целия екип. Благодаря на всички институции, организации, партньори и приятели, които подкрепяха София Филм Фест и цялата ни дейност, свързана с продуцентство, разпространение и кинопоказ през годините!, сподели Китанов.

Отличието получиха творци от различни области на изкуствата за техния принос в развитието на българската култура и духовност, сред които писателят Георги Данаилов, режисьорът Кирякос Аргиропулос, директор на Столичния куклен театър, поетът Иван Цанев, композиторът Митко Щерев, архитект Петър Диков и др.

Честит 24 май!
Честит празник на българската просвета и култура!