02
Feb
2023

ДЖЕРАЛДИН ЧАПЛИН специален гост на 27-ия София Филм Фест!


Легендарната актриса ще представи филма на Джесика Удуърт „Лука“ и ще получи Наградата на София на Столична община

Джералдин Чаплин е първата дъщеря на Чарлз Чаплин и Уна О’Нийл и внучка на Нобеловия лауреат Юджийн О’Нийл. Родена е в Санта Моника през 1944 година. Голяма част от детските си години прекарва в швейцарски пансион. Първоначалната амбиция на Джералдин е да стане професионална балерина. Тя решава да напусне колежа и да учи в Кралската балетна академия в Лондон, където е приета през 1961 година. Тя танцува професионално в продължение на една година в Париж, където я открива Дейвид Лийн и я кани да участва в „Доктор Живаго“ (1965). По време на 12-годишната си връзка с режисьора Карлос Саура, Джералдин Чаплин се снима в едни от най-успешните си филми, между които „Ментовка с лед“ (1967), „Ана и вълците“ (1973), „Елиса, живот мой“ (1977). „Да отгледаш гарвани“ (1976) е филмът, който й донася световна слава. 

След двете си роли в „Босият император“, Джералдин Чаплин изиграва Генерала в „ЛУКА“ (Белгия-Италия-Нидерландия-България-Армения) на носителката на „Златен лъв на бъдещето“ Джесика Удуърт („Хадак“, „Белгийският крал“, „Босият император“), който имаше световна премиера и провокира публиката и критиката на кинофестивала в Ротердам. Филмът е вдъхновен от шедьовъра на Дино Будзати „Татарската пустиня“. Първата среща на Удуърт с книгата на Будзати е по времето, когато тя изучава италианска литература. „Толкова е ясно и същевременно така мистериозно всичко в тази творба, - споделя режисьорката. - Едни мъже очакват да се появи враг, който може би дори не съществува. Тяхната тревога се увеличава с времето… Това, което обичам най-много, е специфичният хумор; самата концепция е мрачна, но съчетана с абсурдност, която е привлекателна за мен.“ Главният герой Лука е млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост. В тази сурова, безпощадна среда Удуърт избира да повери ролята на Генерала на единствената жена – и това е уникалната Джералдин Чаплин. „Още от самото начало знаех, че именно Джералдин Чаплин трябва да изиграе ролята на Генерала,“ – споделя Джесика Удуърт.

„Нейното изпълнение е знаменито! Взискателните заповеди и сурови наказания илюстрират неизменните окови, налагани от йерархията, която задушава любовта и човешката грижа под знамето на добродетели като подчинение, издръжливост и саможертва. Въпреки това Чаплин оживява тази роля с точното количество финес, за да намекне за уязвимостта на нейния персонаж…“ (Савина Петкова, The Playlist) 

Джералдин Чаплин – със силата на своето присъствие, образ, блясък и изпълнение обгръща събитията с аурата на гръцка или Шекспирова трагедия.“ (Нийл Йънг, Screendaily). 

На младия Йонас Смълдърс, една от многообещаващите „изгряващи звезди“ на Берлинале, е отредено да се превърне в главния герой Лука. В актьорския екип са още Ян Беевут, Самвел Тадевосян, Джанго Шривънс, Брюно Жорис и др. В една от ключовите роли е и българският актьор Валентин Ганев. Впечатляващата черно-бяла визия е дело на Виржини Сурдеж – с много филми, представяни в Кан; музиката е на Техо Теардо – композирал за филми на Паоло Сорентино и Габриеле Салваторес. Българското участие е особено креативно с ролята на художника-сценограф Сабина Христова и художника по костюмите Ека Бичинашвили. Копродуцент от българска страна е Арт Фест (Мира Сталева, Стефан Китанов), финансирането е осигурено от ИА „Национален филмов център”. Проектът е подкрепен от програма „Творческа Европа“ Медиа на Европейския съюз и Евроимаж. Продуцент е Петер Бросенс. 

* * * 
Ето още няколко цитати от първите ревюта след премиерата на „Лука“ в конкурсната програма „Big Screen“ на филмовия фестивал в Ротердам:

„За да бъде разказана подобаващо тази история – рефлексия, изпълнена със символи, върху безсмислието на конфликтите, които продължава да води човечеството…, обвинение срещу военния абсурд и неизменното подчинение пред авторитарното издаване на заповеди, е необходим водач, който да води и напътства зрителя. Това е ролята, отредена на Лука, изигран от магнетичния Йонас Смълдърс.“ 
(Аурори Енгълин, Сineuropa)

„Лука“ е странен, красив медитативен филм за борбата между догмата и истината; трогателен коментар за реалността, в която живее днес западното общество.“ (Марк ван де Клашорст, icsfilm.org)

„Докато разказът във филма може да изглежда по-скоро кръгообразен, отколкото линеен, той преоткрива все по-енергично различни елементи с всеки следващ завой. Като се отказва от обичайните художествени похвати, присъщи на сюжетите, посветени на съзряването, Удуърт отново доказва себе си като майстор в изкуството на разказването на истории и нещо повече – в пресъздаването на чувства. „Лука“ е омагьосващ и – разбира се – основната заслуга е на харизматичния актьорски състав, чиято синергия вдъхва живот на пустинната среда, но магнетичните му качества се усилват и от умелото канализиране на  чисти страсти, необременени от двуполюсни разделения като мъж-жена, център-периферия, високо-ниско. В „Лука“ и копнежът, и дисциплината произлизат от изконната необходимост за връзка между хората.“ 
(Савина Петкова, The Playlist)

* * * 
Очакваме Ви на #КИНО!
#27SofiaIFF