24
Feb
2017

Легендарният режисьор ХЮ ХЪДСЪН и актьорът РУПЪРТ ЕВЪРЕТ са специални гости на 21-вия София Филм Фест

Носителят на четири награди „Оскар” (за най-добър филм, музика, сценарий и костюми) и „Златен глобус” ’82 за най-добър чуждестранен филм за „Огнените колесници” (1981, с участието на Бен Крос, Найджъл Хавърс и музика на Вангелис), Хю Хъдсън е роден на 25 август 1936 година. Режисьорската му кариера започва с документални филми. През 60-те години на ХХ век, британският Орсън Уелс, както често е наричан, създава собствена компания заедно с Робърт Браунджон и Дейвид Камел. Тя има голям успех с налагането на нов стил в документалното кино и филмовата реклама. През 70-те Хю Хъдсън пренасочва интереса си към рекламните клипове, като обединява усилията си с Ридли Скот. Хъдсън придобива по-голяма популярност, след като е поканен за режисьор на втория екип на „Среднощен експрес” на Алън Паркър. Сред имената, които е снимал, са Ал Пачино, Настася Кински, Доналд Съдърланд, Кенет Брана, Джон Гилгуд, Ким Бейсинджър, Даниъл Крейг, Венсан Перез и Колин Фърт. Най-прочутият му пълнометражен филм остава „Огнените колесници” с 4-ри награди „Оскар” ’82  (включително и за най-добър филм), представен на специална гала прожекция на СФФ, посветена на Олимпийските игри в Лондон през 2012 година. 

На 21-ия София Филм Фест Хю Хъдсън и Рупърт Евърет идват специално, за да представят „Алтамира” – историческа драма, в която отново оживяват едни от най-древните рисунки в човешката цивилизация. Кинотворбата разказва за първото в света откритие на праисторическо изкуство, намерено в пещерата Алтамира през 1879 г. Антонио Бандерас е в ролята на Марселино Санс де Саутуола, любител археолог, собственик на земята в Испания, където се намира пещерата. С течение на времето, откритията завинаги променят разбирането на човечеството за праисторическите му предци. 

Сценарият на „Алтамира” е на Оливия Хетрийд, позната на фестивалната публика от „Момичето с перлената обица” на  Питър Уебър, представен в програмата на СФФ през 2003 година. Важна част от екипа, който допринася за качествата на филма, е останалата част от актьорския състав, освен Антонио Бандерас - Рупърт Еверет, Голшифте Фарахани, Пиер Нини,  Мериам д’Або, и др.
Както и в „Огнените колесници”, където залага на таланта на Вангелис, и в „Алтамира” изборът на Хю Хъдсън за автор на музиката не е случаен. Той се спира на Марк Нопфлър, любимецът на няколко поколения, израснали с Dire Straits.