22
May
2016

Наградата на критиката в секция "Особен поглед" беше присъдена на "Кучета" ("Dogs", копродукция с България) на режисьора Богдан Мирика

Представителите на международната критика в Кан присъдиха своите награди - един от удостоените филми е "Кучета", копродукция между Франция, Румъния, България (Арго Филм - Стефан Командарев) и Катар, на режисьора Богдан Мирика. Филмът беше представен в конкурсната програма "Особен поглед" и беше определен като "обещаващ дебют, който умело смесва криминалния жанр с елементи от уестърните, представяйки конфликти в съвременна Румъния".

Наградата в основния конкурс заслужи "Toni Erdmann" (Германия) на Марен Аде - "великолепно изпипан филм, създаден със свеж подход и чувствителност към темите, който улавя комплексните отношения между баща и дъщеря и коментира лудостта на съвременния свят".

Наградата, присъдена в паралелните секции (Седмица на критиката или Петнайсетдневка на режисьорите), се връчва на "Raw" (Франция-Белгия) на Юлия Дюкорнау, определен като "един впечатляващ дебют със силен визуален език, който предава мрачна история за порастване, като се изпълзват теми от хорър-филми за по-ярко подчертаване на самотата и сексуалното пробуждане на една тийнейджърка с труден характер".

В журито на ФИПРЕССИ участваха Алин Тачиян (Турция) - президент, Памела Биензобас (Чили), Тереза Брдекова (Чехия), Михаел Кийнзъл (Германия), Неми Лучиани (Франция), Бужор Йон Рипеану (Румъния), Рита ди Санто (Великобритания), Вежди Саяр (Турция) и Лео Соесанто (Франция).
Директорът на филмовия фестивал в Кан - Тиери Фремо, получи специална благодарствена награда за 70-годишното гостоприемство на фестивала. Надписа на наградата гласи "За това, че запазваме киното в спомените като изкуството на нашето време".