26
Jan
2016

С филма "Синът на Саул" ЕП отбелязва Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

На 27 януари, в Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, наградата ЛУКС на ЕП заедно с продуцентския екип ще направят специална прожекция на унгарския филм „Синът на Саул“ / Son of Saul в Белгия, Полша, Словакия, Словения и Хърватска.

В 18:00 CET (19:00 наше време) преди прожекцията на филма ще се състои разговор между актьора в главна мъжка роля Геза Рьориг и председателя на ЕП Мартин Шулц, който ще се излъчва на живо онлайн в YouTube канала LUX FILM PRIZE.

Отвореният разговор между Геза Рьориг и Мартин Шулц ще отговори на въпроси, зададени на живо от онлайн аудиторията в Туитър – с хаштагове #SonofSaulEP и #LuxPrizе.

Макар че Наградата „ЛУКС“ на Европейския парламент беше връчена още през декември, инициативата присъства с активна позиция през цялата година. Целта й е утвърждаването на културното и лингвистично многообразие, както е посочено в чл. 22 от Хартата на основните права на ЕС.

Както го характеризират колегите отвъд океана, „смайващият, амбициозен и страхотно красив унгарски филм „Son of Saul” си проправи път през фестивалите до киноекраните на Америка.“ След като спечели Голямата награда на журито в Кан, беше част от селекцията за наградата „ЛУКС“, успя да извоюва и Златен Глобус за чуждоезичен филм и един от претендентите в същата категория на предстоящите Оскари.

Наградата ЛУКС Ви кани да станете част от това изключително събитие, независимо дали на живо или онлайн.