03
Feb
2023

Сабина Христова с номинация за най-добър художник за работата си в „Лука“ на кинофестивала в Остенде



Филмът на Джесика Удуърт с участието на Джералдин Чаплин очаквано удиви професионалистите и публиката
с впечатляващата си визия и признанието не закъсня

Непосредствено след световната си премиера в Ротердам, филмът „Лука“ на Джесика Удуърт, копродукция на Белгия, Италия, Холандия, България и Армения с подкрепата на ИА „Национален филмов център“, имаше своята белгийска премиера на фестивала в Остенде. Радикалната черно-бяла визия, в основата на високо оценената магнетична атмосфера на творбата, бе забелязана от организаторите и филмът получи номинации за най-добър оператор (Виржини Сурдеж) и най-добър художник (Сабина Христова). Фестивалът в Остенде представя традиционно подбрана селекция от фламандски филми, които се радват на огромен успех сред местната и международната публика.

Ето какво сподели Сабина за работата си по филма на Джесика Удуърт

„Работя с Джесика Удуърт в трети филм (първите два са „Белгийският крал“ и „Босият император“, където сърежисьори са Джесика Удуърт и Петер Бросенс) - това ми даде свободата да предлагам доста смело идеи, познавайки я като автор. 

Подготовката на работата по „Лука“ започна преди 4 години в Армения, където първоначално трябваше да снимаме - всичко беше намерено, решено и оставаше да бъде изпълнено, когато внезапно Джесика ме изненада с решението, че пренасяме снимките в Сицилия. За мен работата по „Лука“, който първоначално беше озаглавен „Крепостта“, беше творческо предизвикателство, което се равнява на реализиране на два филма, в диапазон от време за направата на два филма, като имах чудесната привилегия да работя с много големи професионалисти във всеки департамент на екипа.

Визуалната концепцията беше изградена в тясна и непрекъсната връзка между режисьора, оператора Виржини Сурдеж и мен. Дамата зад камерата е абсолютната нова звезда, която създава поразителна визия в най-новите си филми - както и в „Лука“, където това е очевидно! (сред филмите, по които е работила Сурдеж, са „Адам“ и „The Blue Caftan“ на Мариам Тузани, „Нашите майки“ на Сезар Диас и др.)

Въпреки многото отпаднали сцени (в част от които бяха и най-големите декори!) вярвам, че факта на самото им съществуване е било от полза за актьорите да влязат успешно в образите си и да бъдат по-верни и по-истински там, накъдето ги води драматургията.
Номинацията за най-добър художник, която бе обявена на фестивала в Остенде, за мен означава много - не само от професионална гледна точка, но като реално доказателство за силата на творческите решения; в случая нашата минималистична визия, с малко декор, с авторските костюми на Ека Бичинашвили и подбран реквизит, говори много за героите и атмосферата, в която се развива действието.“

Пожелаваме успех на Сабина Христова и филма „Лука“ в Остенде!

* * * 

Очакваме Ви на #КИНО!
#27SofiaIFF