19
Jan
2023

Стефан Китанов с награда от Посолството на Чехия и Чешкия център в България

На 18 януари в Посолството на Чехия се състоя церемония по връчване на специални награди за сътрудничество и извънреден принос за развитието на чешко-българските отношения. С награда на Чешкото министерство на външните работи връчена лично от Н. Пр. Лукаш Кауцки, посланик на Чешката република в България, бе удостоен и директорът на София Филм Фест Стефан Китанов за „изключителна подкрепа и активно участие в укрепването на репутацията на Чешката република в България и развитието на международния културен диалог между двете страни“.

„Една от причините да се занимавам с кино бе прожекция на „Строго охранявани влакове“ на Иржи Менцел, която гледах във филмотечното кино „Дружба“ (сега „Одеон“) през 1985. Впечатлението, което остави този филм у мен, бе една от мотивациите да кандидатствам във ВИТИЗ кинознание през 1986.“, сподели Китанов. През следването си Стефан отделя специално внимание на киното на Чехословакия и основно на Новата вълна от 60-те години. Пише курсова работа, посветена на Иржи Менцел, както и дипломна работа върху Новата вълна. 

През последните 30 години Китанов е организирал като директор на Дома на киното и София Филм Фест многобройни презентации на теми от киното на Чехословашката нова вълна и съвременното чешко кино. В България са гостували плеяда чешки режисьори, сред които Иржи Менцел, Ян Сверак, Петр Зеленка и Вацлав Мархоул. Всички събития, свързани с представянето на чешкото кино в Дома на киното и София Филм Фест, са били организирани в партньорство с Чешкия център в България

София Филм Фест и Домът на киното изразяват своята изключителна благодарност към директора на Чешкия център Дагмар Остранска за ползотворното сътрудничество през времето на нейния 5-годишен мандат, както и на всички директори и служители на Чешкия център за извънредното партньорство през изминалите 30 години.

Кулминация на дейността на г-жа Остранска в областта на представяне на чешкото кино в България ще бъде подготвените съвместно с Чешкия център ретроспективи на Ян Сверак и Вера Хитилова и гостуването на Сверак в рамките на предстоящия 27-и София Филм Фест.

Очакваме Ви на #КИНО!
#27SofiaIFF