20
Jan
2016

Тед Кочев ще получи Наградата на София на Столична община за своя принос към света на киноизкуството

Тед Кочев ще получи Наградата на София на Столична община за своя принос към света на киноизкуството. Режисьорът на „Рамбо: Първа кръв” ще представи своя ретроспектива на 20-ия юбилеен София Филм Фест.

Визитата на Тед Кочев е специалният подарък на „Джеймисън” за 20-годишнината на фестивала

Режисьорът с български корени Тед Кочев е сред големите имена в Холивуд. Носител е на „Златна мечка” в Берлин, има две номинации за „Златна палма” в Кан и една за „Оскар”. Роден е на 7 април 1931 година в Торонто, Канада, в семейството на български емигранти. Докато е дете, всички вкъщи говорят на български, а на празници слушат българска народна музика, играят хора и ръченица. „До ден днешен тези ритми са в кръвта ми, обичам ги. Изобщо извън къщи живеехме като англичани, а у дома – като българи”, спомня си Тед Кочев.

Той завършва английска литература в университета в Торонто, а на 24 години влиза в телевизията и става най-младият режисьор в СВС - Canadian Broadcasting Corporation. Две години по-късно заминава да живее и работи във Великобритания.

Two gentelmen sharing” (1969) на Тед Кочев е британски филм, представен на кинофестивала във Венеция. „Wake in Fright” („Outback”) от 1971 г. участва в конкурсната програма в Кан и до днес се смята за един от най-добрите австралийски филми. Кинотворбата ще бъде представена пред фестивалната публика в София. Част от ретроспективата на Тед Кочев на 20-ия СФФ е и „The Apprenticeship of Duddy Kravitz” (1974), който му носи „Златна мечка” в Берлин и номинация за „Оскар” за най-добър сценарий. От този период е и „Billy Two Hats” (1974)  - уестърн с участието на Грегъри Пек, Деси Арнас, Джак Уордън, Дейвид Хъдълстън.

В „Who Is Killing the Great Chefs of Europe?” (1978) Тед Кочев събира цяла плеяда звезди като велики готвачи. Жан-Пиер Касел играе любител на гълъбовия пай, Жаклин Бисе е известна сладкарка, Стефано Сата Флорес - специалист по омарите, Джордж Сийгъл изпълнява ролята на магнат, собственик на верига от заведения за бързо хранене, а Филип Ноаре е известен парижки готвач. Всеки от тях e убит по начина, по който се приготвя коронното му ястие. Дали убиецът не е Гранвилие (Жан Рошфор) – майстор-кулинар, изключен от списъка с най-добрите европейски виртуози в кухнята? Главен герой в този сюжет, напомнящ роман на Агата Кристи, е Макс – критик на заведения за хранене, изигран от Робърт Морли.

Големият успех на Тед Кочев обаче тепърва предстои. Сред най-касовите му филми са „Първа кръв” от 1982 (известен като „Рамбо”) със Силвестър Сталоун и комедията „Уикендът на Бърни“ (1989). В „Uncommon Valor” (1983) той работи с Джийн Хекман, чийто герой - полковник Джейсън Роудс, повече от 10 години се опитва да открие сина си, обявен за изчезал по време на акция във Виетнам. След неуспешни опити да получи информация от правителството, Роудс решава да вземе нещата в свои ръце... Впечатляващият военен екшън е и с участието на Робърт Стак, Патрик Суейзи, Реб Браун, Рандал Текс Коб.

Най-новият проект, по който Тед Кочев работи, е късометражният филм „Fearless”. Негов сценарист и режисьор е дъщеря му Александра Кочев.

Въпреки мащабната си филмография досега обаче, 84-годишният режисьор все още не е успял да реализира една своя мечта. „Много бих искал да направя филм в България за историята на моето семейство, защото тя е типична за много други емигранти в началото на ХХ век. От 30 г. имам идея да снимам филм за царя на България, който по времето на Втората световна война спасява българските евреи, въпреки че държавата е на страната на Германия” – споделя режисьорът при срещата си със Стефан Командарев и Асен Блатечки в Лос Анджелис преди няколко месеца. Той непрестанно се интересува за случващото се в страната ни и гостуването му на 20-тия международен СФФ ще бъде второто идване на Тед Кочев в България.

Посещението на Тед Кочев и ретроспективата му се осъществява с подкрепата на дългогодишния партньор на София Филм Фест – ирландското уиски „Джеймисън”. Това е един уникален подарък за любителите на киното – безспорно доказателство за дългогодишното съвместно сътрудничество, което доставя радост на хиляди киномани в България.