10
Jan
2017

V-RAY, основана от българина Владимир Койлазов, с "ОСКАР" за кинотехнологии

38-годишният Владимир Койлазов ще получи гравирана плоча от Американската киноакадемия за научно постижение за оригиналната концепция, дизайн и имплементиране на технологията V-Ray от софтуерната компания Chaos group. Това е програма за 3D визуализации - генериране и обработка на триизмерни изображения.

2016 е изключително успешна за Chaos Group, чиято технология е включена в огромни продукции като "Доктор Стрейндж", "Капитан Америка: Гражданска война" и "Х-Мен: Апокалипсис". В Chaos group Койлазов е съдружник заедно с Петър Митев. Централата на дружеството е в България, с офиси в САЩ, Япония и Южна Корея.

На 4 януари Американската академия за филмово изкуство обяви 18-те научни и технически постижения, представлявани от 34 носители на награди, както и 5 компании, които ще бъдат удостоени с призове на годишните "технологични Оскари" на 11 февруари 2017 г. в Бевърли Хилс, Калифорния. Репортаж от това награждаване ще бъде включен и в телевизионното отразяване на наградите "Оскар" на 26 февруари.

"Тази година сме особено щастливи да наградим не само широк спектър от технологии, но и новаторски дигитални камери, които са от полза за реализирането на творческите пориви на режисьорите", споделя Рей Фийни, носител на награда от Академията и председател на комитета за научни и технически постижения. "Със своята иновативност, тези технологии, инженери и изобретатели значително разширяват творческата свобода на създателите на кино да претворяват истории."

За разлика от другите награди на Академията, постиженията в тези категории не е нужно да са разработени и представени през 2016. Същественото е имат значителен принос в процеса на създаване на филмово изкуство.

Екипът на София Филм Фест поздравява сърдечно Владимир Койлазов и екипа на компанията за този успех!