01
Feb
2016

Зигфрид & Ерик Трюфаз feat. Артис Орубс - с култов концерт в рамките на 20-ия София Филм Фест!

Зигфрид & Ерик Трюфаз feat. Артис Орубс - с култов концерт в рамките на 20-ия София Филм Фест!

Събитието, съорганизирано с Френския културен институт, ще бъде на 13 март в София Лайв Клуб

Определен от музикалната критика като „новия Майлс Дейвис”, Ерик Трюфаз демонстрира своя артистизъм и талант, като се опитва  да разшири границите на съвременния джаз, обогатявайки го с мелодии от дръм-енд-бейс и хип-хоп музиката.

Иноваторът Трюфаз е роден в музикално семейство, баща му е саксофонист в джаз-бенд. Едва 8-годишен, Ерик вече се опитва да свири на инструмента на баща си, а на 13 години сформира първата си група, с която се опитват да творят рок-музика. На 16 години Трюфаз чува Майлс Дейвис и това завинаги променя живота му – записва се да учи музика в Консерваторията в Шамбери, свири с бразилската група „Cruseiro do sul”, изнася концерти в САЩ. През 1990 създава групата си „Erik Truffaz Quartet”, с която печелят награди, обикалят фестивали и се вливат в хип-хоп културата.

В периода 1998-2006 година Ерик Трюфаз издава 12 албума за лейбъла „Blue Note”, като четири от тях са на „Erik Truffaz Quartet”. Междувременно, през 2001 Ерик създава нова формация „Ladyland” – част от албумите са създадени и записани заедно с тях.

През цялата си кариера, Ерик Трюфаз не спира да експериментира и да свири в съвместни проекти с различни музиканти. Един от партньорите му е Зигфрид, с когото ще творят заедно музика в София през март.

Зигфрид е един от символите на София Филм Фест. Фестивалът е показвал всичките му филми. Зиг е правил в София концерти, изложба, беше член на международното жури, дори снима част от филма си „Киногама” в околностите на града. Той е роден във Франция през 1973 г. Автор е на оригиналната музика за няколко европейски и руски продукции. Неговият дебютен късометражен филм „La Faim” (1996) е показан на кинофестивала в Кан, а първият му игрален филм „Луиз (Втори дубъл)” (1998) беше включен в програмата на София Филм Фест и има световно разпространение. През 2003 година той заснема втория си игрален филм „Санса” (2003), удостоен с Наградата на Младото жури на Фландърския фестивал и участник в конкурсната програма на София Филм Фест 2004. Филмите му „Киногама” и „Детски истории” са показани с успех на София Филм Фест.

Зигфрид и групата му от независими музиканти обикалят света – за тяхната артистична свобода сцена могат да бъдат както концертните зали, така и уличките. Паралелно с тези изяви, Зиг снима със своята камера образите на хора от малки, неизвестни селища. Освен като музикант и режисьор, Зигфрид се изявява също и като оператор, фотограф, монтажист, писател и композитор.

На 13 март на сцената на София Лайв Клуб компания на Зиг и Ерик Трюфаз ще прави още латвийския музикант Артис Орубс – барабанист, перкусионист и продуцент, работил с музиканти в най-различни стилове – джаз, фънк, фолк, електронна музика. Завършил образованието си в Холандия, той преподава перкусии в Латвийската музикална академия и от 2012 е барабанист в оркестъра на латвийското национално радио.

ОЧАКВАМЕ ВИ НА КИНО И МУЗИКА!