18
Mar
2020

ПРЕДСТАВИ СИ

Дневник на 24-тия София Филм Фест
Ден 1, четвъртък, откриване


ИНТРОДУКЦИЯ


Здравейте,
Днес е четвъртък. Точно преди седмица, в четвъртък, 12.03.2020, трябваше да се открие официално 24-тият международен филмов фестивал София Филм Фест. Не стана по обясними причини. След приемане на ограничителните мерки срещу разпространение на коронавирус COVID-19 в България ние взехме отговорното решение да отложим фестивала за по-добри времена. Тази година. Надяваме се това да бъде през юни 2020. Освен това затворихме и Дома на киното - от 8.03.2020. Съответно касата на киното не може да фунционира и тук е мястото да съобщим на всички, закупили билети за 24-тия София Филм Фест, че парите ще могат да се върнат в работно време на Дома на киното. Когато извънредното положение се отмени и има изрично разпореждане, че културните и масови събития могат отново да се случват.

А сега - добрата вест: времето до започване на 24-ото издание на СФФ ще ни позволи да го представим пред всички, обичащи киното, още по-добре. Спазвайки предписанията на българското Министерство на здравеопазването, нашият екип работи вече дистанционно, от вкъщи. Това не ни ограничава да си вършим голяма част от работата. Искаме да сме активни, за да поддържаме висок дух, да сме бодри и да носим добри вести. Преценихме, че можем да започнем едно специално онлайн издание, което да ни помогне всички да се чувстваме по-добре, доколкото можем, в ситуацията, в която се намираме. И се роди идеята за нашия нов проект:

ПРЕДСТАВИ СИ 24-тия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Всеки или почти всеки ден, започвайки от днес, четвъртък, първа седмица на СФФ, ще представяме филми или филм от програмата на фестивала, ще си припомняме какво се е случило на фестивала на същия ден преди години, ще споделим с вас поздрав от приятел на СФФ, ще ви поздравим от своя страна с музикален клип. Ще се опитаме да ви развълнуваме, развеселим, да пътуваме чрез киното - Here, There and Everywhere (обичам това парче!).

Филмът, с който стартира 24-тия София Филм Фест, е „Петя на моята Петя“. Ще го гледаме на откриването! IMAGINE.

Огромна благодарност на екипа на филма, който сподели видеообръщения с всички нас.

Огромна благодарност на всички съорганизатори, партньори, спонсори, участници, гости, НА ЕКИПА НА СФФ И СОФИЯ МИЙТИНГС (няма такива посветени на правенето на кинофестивал като вас по целия свят, да знаете!), на приятелите, на семейството ми, че сме заедно не само във весели моменти, а и в трудни. Но пък не може само весело. Как иначе ще направим разликата?

А от мен още няколко неща:

В деня, в който трябваше да се открие фестивала, 12.03.2020, получих имейл от фестивала в Шанхай, с който сме партньори и добри приятели. Дори тази година имахме общ проект, който шеговито наричахме SIFF & SIFF, защото имаме еднакви инициали, иначе официалното име на проекта е „Фокус Шанхай“ на София Филм Фест. Всичко беше готово, програмата, планирахме визи на гостите, филмите бяха уредени, преводите готови. Но разбрахме, че проектът не може да се реализира по обясними причини. Отложихме го за 2021. В мейлът от 12.03 фестивалът в Шанхай изрази съжалението си, че София отлага фестивала си, но и надеждата, че фестивалът ще се случи по-късно във времето. Преди два дни получих нов имейл от Шанхай с предложение да им изпратя весело, окуражаващо съобщение, тъй като няколко фестивала от нашата международна асоциация, инициирана от Шанхай, вече са отложени, а не е ясно и какво ще се случи с Шанхай, който е също през юни тази година, макар че екипът им вече работи и го подготвят, което е доста окуражително и за света. И ето моето видеообръщение, което записах преди час:

ГОРЕ ГЛАВАТА, ШАНХАЙ!

Ето и няколко снимки от домашния ми офис:

Kita-Doesnt-Like-Spam01.jpg

Кита и МП не си падат по Спам – затова минаваме онлайн – очаквайте ни с новини на нашите уебстраница и фейсбук страница. Daily, maybe :)

Kitas-magnolia02.jpg

Снимка на магнолията, както и на други дървета и храсти, които лично посадих преди години в задния двор на кооперацията ни до Петте кьошета в София. На магнолията си закачваме мартениците, след като видим щъркел. Посади и ти дърво, на което да си сложиш мартеницата.

New-pint-of-Kita-12-03-2020_10-15_01.jpg

Този БИЛЕТ В КЕН важи. Купи си или подари на приятел. Ще гледаш кино с него, обещавам! Най-малкото ще пием бира някой ден отново, заедно! С КЕН в ръка.
Тази снимка е от 12.03.2020, 15 минути след интервюто ми по БНТ.

А ЕТО ТУК и самото интервю.

New-festival-greeting-12-03-2020_10-16_01.jpg

Това е актуалният поздрав на СФФ и Обединения фронт. Избягваме ръкостисканията, но си подсвиркваме с уста, 12.03.2020, 10.15.

kita-favourite-Travel-Guides01.jpg

Любимите ми пътеводители. През последните няколко години посетих всички тези държави. Киното ме заведе там. Да си пожелаем да ги ползваме отново през пролетта, „великия сезон за пътуване“ според Керуак.

Споделям с вас и ТОВА ИНТЕРВЮ, което излезе на 13.03.2020 в сп. „Икономист“. Стоя зад всяка дума!

Kita_korica_sm.JPG

Имаше един филм на Ян Хржебейк, номиниран за Оскар. Английското му заглавие е Divided We Fall. Но оригиналното, Musíme si pomáhat, стои по-добре.

Трябва да си помагаме!

Ваш

Стефан Китанов - Кита
Директор на София Филм Фест


ФИЛМ НА ДЕНЯ: ПЕТЯ НА МОЯТА ПЕТЯ


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ на сайта на София Филм Фест ЗА ФИЛМА "ПЕТЯ НА МОЯТА ПЕТЯ".

petja_web.jpg


СНИМКА НА ТОЗИ ДЕН ПРЕДИ ГОДИНИ


На 9 март 2006, четвъртък, на откриването на 10-ия София Филм Фест Наградата на София бе връчена на легендата РАНГЕЛ ВЪЛЧАНОВ.

Rangel_V.gif


КЛИП ОТ ФИЛМ, ОТКРИЛ СФФ ПРЕДИ ГОДИНИ


На 1 март 2007, четвъртък, откриващият филм на 11-ия София Филм Фест бе „Гуча. Фестивалът на любовта“ на режисьора Душан Милич, копродукция на Германия, Сърбия, Австрия и България. На финалните надписи екзалтираната публика в Зала 1 на НДК бе поздравена с няколко изпълнения на оркестъра на Бобан и Марко Маркович.


МУЗИКАЛНИЯТ ПОЗДРАВ НА ДЕНЯ ОТ СФФ


Музикалният поздрав на този ден, четвъртък, би трябвало да бъде Imagine на Джон Ленън. Може да го намерите, чуете и видите в YouTube.

Музикалният поздрав на СФФ днес, четвъртък, 19.03.2020, е песента "Пуста младост".

Да ценим живота и да се радваме на всеки негов миг!


ФЕСТИВАЛНИЯТ ТРЕЙЛЪР


loga_web.png


P.S. ФИНАЛЕ ГРАНДЕ НА ДЕН 1


Chaplin_SFF_BG_ENG.jpg