22
Feb
2017

Изключителната Дебора Кара Ънгър в международното жури на 21-вия София Филм Фест


Кои са всички членове на журито?

Като първата канадка, приета в престижния Национален институт за драматично изкуство в Австралия, известната и награждавана Дебора Кара Ънгър дебютира с Ръсел Кроу в "Кървава клетва", след която следват много успешни екранни превъплъщения във филмите "Катастрофа" на Дейвид Кроненберг, "Играта" на Дейвид Финчър с Майкъл Дъглас, "Урагана" с Дензъл Уошингтън и "Разплата" с Мел Гибсън. Тя участва в над 50 филма - блокбъстъри и независими творби, заедно с актьори като Джон Траволта, Никол Кидман, Скарлет Йохансон, Майкъл Кийтън, Самюъл Джаксън, Мартин Шийн и Ал Пачино. През 2017 година ще може да бъде видяна заедно с Никълъс Кейдж във “Vengeance: A Love Story”. Работата ù носи множество награди, включително „Джералдин Пейдж” за най-добра актриса за “Емил”, където си партнира със Сър Иън Маккелън, Награда на канадската академия за работата й със София Лорен в “Между непознати” и с Рейф Файнс в "Съншайн" на Ищван Сабо. През 2014 г. тя получи приза „Woman In Film “Gena Award”, кръстена на легендарната Джина Роуландс, известна и със своята отдаденост на независимото кино.

Останалите членове на журито са Кристи Пую (Румъния), режисьор, президент на журито, Манфред Шмит (Германия), филмов експерт, Елица Петкова (Германия-България), режисьор, и Анжела Недялкова (България), актриса.


Президент на Международното жури за първи и втори филми на София Филм Фест през 2017 година е румънският режисьор Кристи Пую. Той е роден в Букурещ през 1967 година, учи рисуване във Висшето училище по визуални изкуства в Женева. По време на следването си прави няколко късометражни и документални филма, а след завръщането си в Румъния продължава да рисува, като снима и първия си филм – „Стока и мангизи” (2001), последван от късометражния „Цигари и пакет кафе”, отличен със „Златна мечка” в категорията си на Берлинале 2004. През следващата година се появява творбата, превърнала се в символ за новото румънско кино - „Смъртта на г-н Лазареску” (2005). Представен като проект на София Мийтингс през 2004 година, филмът има своята премиера в Кан и получава голямата награда на конкурсната програма „Особен поглед”, шест награди от фестивала в Трансилвания, както и специалните награди на журито в Чикаго, Копенхаген и много други отличия. Следващият филм на Кристи Пую „Аврора” (2010) отново имаше световната си премиера в рамките на „Особен поглед” в Кан, след което получи престижни международни награди от различни форуми, между които Висбаден и Карлови Вари, където филмът печели наградата в конкурса „East of the West”. „Сиераневада” е най-новата творба на Пую, която той ще представи пред публиката в София. Филмът привлече вниманието на зрители и специалисти в Основния конкурс в Кан 2016, получи наградите за най-добър филм и най-добър режисьор от Чикаго 2016, приза за най-добър сценарий от International Cinephile Sociaty Awards, както и наградата за най-добра операторска работа от фестивала в Минск 2016. 


Манфред Шмид е филмов експерт, роден и получил образованието си в Германия. От 1969 до 1981 година работи към Берлинския театър „Максим Горки”, като това е стъпка в кариерата му, последвала седемгодишен период, посветен изцяло на свободна практика работа като автор и съветник по драматургия. През този период Манфред Шмид завършва кореспондентски курсове в Института за литература в Лайпциг.  През 1988 година той започва да работи като съветник по сценарно и драматургично писане, а също и като автор на документални филми за една от най-активните по това време германски киностудии - DEFA. В годините между 1990 и 1992 е заместник-главен редактор в DEFA. Малко преди да бъде избран на позицията изпълнителен директор на MDM (Medienförderung GmbH), за която работи като такъв от 1998 до 2016 година, уважaваният киноекспет е работил като заместник-програмен директор на отдела за култура и наука в MDR - Mitteldeutscher Rundfunk.  Манфред Шмид е член на Европейската филмова академия, Kuratorium Förderverein Deutscher Kinderfilm, член е също и на консултативния  съвет на „Script EAST” и Консултативния съвет на Sam Spiegel International Film Lab.  


Отличената с Голямата награда в Международния конкурс на 20-ия София Филм Фест за филма й „Жалейка” Елица Петкова е родена през 1983 година във Велико Търново. През 2009 завършва магистратура по философия и японистика в Дюселдорф. Паралелно с това прави филми с първоначален фокус върху критична документалистика. През 2011 година е приета кинорежисура в Немската Филмова– и Телевизионна Академия в Берлин. Още късометражните й творби „Mein Sohn” (2013) и „Nabelschnur” (2015), на които е сценарист и режисьор, й носят фестивален успех и награди. През 2015 филмът й „Abwesend” е поканен в състезателната селекция Cinéfondation на фестивала в Кан. Първият й пълнометражен филм „Жалейка” (2016) участва в състезателната програма Generation 14+ на Berlinale, където е номиниран за най-добър дебют (Best First Feature) сред всички секции на фестивала и получава Special Mention от международното жури. „Жалейка” е носител на голямата награда „София град на киното“ на 20-ото издание на София Филм Фест, последвана от още награди и множество международни фестивални участия.


Анжела Недялкова, която участва в продължението на „Трейнспотинг” – „Т2” на Дани Бойл, също ще оценява филмите от Международния конкурс на 21-ия  СФФ. Дебютът й в киното е във филма на Камен Калев „Източни пиеси” през 2009 година. Следва ролята й в партньорство с Ованес Торосян във филма на Константин Божанов „Аве” от 2011. Анжела участва и във филмите „Шестият ден” на Владислав Радев, „Българска рапсодия” („Пътят към Коста дел Маресме”) на Иван Ничев, „Досието Петров” на режисьора Георги Балабанов, в телевизионния сериал „Връзки”. В „Райската стая“ (2015) на Йоост ван Хинкел Анжела изпълнява ролята на българката Женя, за която получава Почетен диплом от журито на 20-ия София Филм Фест. „Райската стая” е холандското предложение за „Оскар” за чуждоезичен филм за 2016 година.