05
Jan
2017

Jameson Short Film Award на 21-ия София Филм Фест


Открий нови хоризонти в света на киното

с Наградата ДЖЕЙМИСЪН за български късометражен филм

Крайният срок почти дойде!

Имате още 5 дни, за да подадете филма си за участие в конкурса Jameson Short Film Award!

Международният филмов фестивал София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey очакват филмите, които отговарят на условията за участие, да кандидатстват за приза от € 6 000 най-късно до 10 януари 2017 г.

В началото на февруари ще бъдат обявяни 12-те претенденти за голямата награда, а международното жури на 21-ия София Филм Фест ще посочи победителя. Селекционната комисия за JamesonShort Film Award за 2017 година включва:

Александър Станишев – оператор, във филмографията му са „Маймуна” (р. Димитър Коцев – Шошо), „Вяра, любов и уиски” (р. Кристина Николова), „Аварийно   кацане” (р. Кристина Грозева и Петър Вълчанов), „Сега и завинаги” (р. Драгомир Шолев), телевизионните „Под прикритие”, „Стъклен дом”,    „Хъшове” и др.; „Най-много харесвам да снимам филми. Все пак заради филмите, с които съм израстнал, се захванах с тази работа. За мен киното е изкуство и бягство от реалността и ми харесва идеята, че аз мога да бъда част от това бягство и че мога да накарам някой да се замисли или разчувства.

Анастас Пунев – кинокритик, завършил право, вярва в разбирането като метод и цел. „Специалното на фестивали като Венецианския е, че виждаш раждането на един филм. Това е като някаква хирургическа маса, на която се прави дисекция на филма и можеш да разбереш как ще се развие животът му нататък. ...Трябва да бъдем абсолютно субективни, защото това е най-важното за оценката на един филм.

Иван Бърнев – актьор, завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” през 1996, работи в екипите на Младежкия театър, Сатиричния театър, Театъра на армията, Театър 199, Народен театър „Иван Вазов”; във филмографията му e номинираният за „Златна Мечка” и носител на наградата на FIPRESCI на Берлинале 2007 „Обслужвал съм английския крал” (Obsluhoval jsem anglického krále) на Иржи Менцел, а също и „Лист отбрулен” (р. Светослав Овчаров), „Лейди Зи” (р. Георги Дюлгеров), „Козелът” (р. Георги Дюлгеров), „Зад кадър” (р. Светослав Овчаров), „Стъпки в пясъка” (р. Ивайло Христов), „Буферна зона” (р. Георги Дюлгеров), „Урок” (р. Кристина Грозева и Петър Вълчанов), „Аз самият нямам план за живота си, но очевидно животът има план за мен, и то много интересен. Доволен съм на това, което ми се предлага. Благодарен човек съм.         

Кристина Грозева – режисьор, с пълнометражния си дебют „Урок” заедно с Петър Вълчанов печелят наградата Kutxa за най-добър млад режисьор в Сан Себастиан, Специална награда на журито в Токио, голямата награда в конкурсната програма за първи и втори филми във Варшава, наградата „Бронзов Александър” и приза за най-добър сценарий в Солун, голямата награда „София – град на киното”, наградата на публиката и наградата за най-добър филм на 19-ия София Филм Фест, наградата за режисура на фестивала в Клуж, наградата за дебют в Гьотеборг; с втория си филм „Слава” двамата продължават да събират овации и награди от международните филмови форуми; „Адски важно е да работиш със съмишленици и да имаш творческа свобода, затова сме принудени да сме си и продуценти... Общо взето, животът е най-добрият сценарист, както ни учи Георги Дюлгеров...  

Тома Вашаров - режисьор, носител на наградата JAMESON за 2016 година; завършва филмова и ТВ режисура през 2004, режисьор е на няколко късометражни филми, носители на национални и международни отличия; неговият филм „Целувката” е видян от повече от 13 млн. потребители в Youtube; като режисьор по монтажа е работил по пълнометражните филми „Потъването на Созопол”, „Каръци”, „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” и др. „Киното ме избра мен – не съм го избирал аз. Искам да съм доволен от филмите, които правя – много рядко ми се случва. Най-трудното нещо за мен е да се преборя със себе си...”

Крайният срок за участие в предстоящото издание на JamesonShort Film Award е 10 януари 2017 година. Всички филми с над 50% българско финансиране и времетраене до 30 минути, заснети след 1 януари 2016 година и отговарящи на регламента на конкурса, могат да се включат в състезанието.

Формуляр за кандидатстване се попълва на английски език след регистрация в сайта на София Филм Фест https://vp.eventival.eu/siff/2017 Филмите се подават ОНЛАЙН. За повече информация може да се запознаете подробно с условията за кандидатстване.

Създадена преди 17 години, наградата JAMESON продължава да бъде сериозна мотивация за младите българските режисьори. Съвместна инициатива на Jameson Irish Whiskey и Европейската асоциация на филмовите фестивали, Jameson Short Film Award първоначално се връчва на 18 фестивала в различни точки по света, а у нас се появява за първи път през 2003 година. В последните няколко години призът Jameson се връчва само в България и Ирландия.

Награда Jameson – победители 2003-2016

2016     НА ЧЕРВЕНО, режисьор Тома Вашаров

2015     ГИНКА, режисьор Антония Милчева

2014     КАЗАБЛАНКА, режисьор Кольо Карамфилов

2012     СУТРИН, режисьор Неда Морфова

2011     ВЛАКОВЕ, режисьор Павел Веснаков

2010     ПРИКАЗКИ, режисьор Николай Василев

2009     3 СЕСТРИ И АНДРЕЙ, режисьори Андрей Паунов, Борис Десподов

2008     СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯ, режисьор Петър Вълчанов

2007     МИНУТИТЕ СЛЕД ТОВА, режисьор Николай Тодоров

2006     ЧЕРНО НА БЯЛО, режисьор Андрей Цветков

2005     ПРЕДИ ЖИВОТА, СЛЕД СМЪРТТА, режисьор Драго Шолев

2004     ЖИВОТ СЪС СОФИЯ, режисьор Светла Цоцоркова

2003     YELLOW, режисьор Иван Русев 

Jameson е ирландско уиски, което е тройно дестилирано, отлежава и се бутилира по един и същи начин от 1780 г. – гаранция за качество и автентичност. Най-важна е рецептата на Jameson, която датира от 220 години. Jameson е марка с история и е част от наследството на Ирландия. Но също така се чувства достатъчно добре и в съвременна Ирландия и е свидетел на успехите на звезди като U2, The Corrs, Riverdance.

Irish Distillers и Pernod Ricard насърчават отговорното отношение към консумацията на алкохол и не одобряват прекомерната му употреба. Pernod Ricard e член на социални организации, подкрепящи умерената консумация.