31
Jan
2022

„Как се научих да летя“ на Радивое Андрич е сред гала премиерите на 26-ия София Филм Фест

Сръбският режисьор Радивое Андрич, добре познат на българските зрители с хитовете „Когато порасна, ще стана Кенгуру“ и „Светкавици“, ще представи лично своя най-нов филм „Как се научих да летя“ в София.

Проектът е създаден по награждавания роман на известната детска писателка Ясминка Петрович и бе представен в развитие на София Мийтингс 2018. „Как се научих да летя“ е съвместна продукция между Sense Production (Сърбия), Kinorama (Хърватия), Арт Фест (България) и Silverart (Словакия). Филмът разказва семейна история през погледа на една тийнейджърка. Действието се развива на идиличния остров Хвар, създавайки картина на безгрижно детство - както чрез начина, по който възприема света дванайсетгодишната София, така и от гледната точка на нейната баба.

Историята улавя онзи момент, в който житейската перспектива на героинята се променя така, че бележи началото на нейната зрелост – това е моментът, за който всяко дете мечтае и очаква с нетърпение, и за чието настъпване жадуваме и ние, възрастните. Другият главен мотив е прошката и семейното помирение. Филмът носи посланието, че младото поколение ще изгради отново мостовете на приятелството и дори на семейните връзки, непоклатимо основани върху доверието и любовта. 

Във филма има сериозно българско участие – в актьорския екип е Стефан Щерев, звукорежисьор е Момчил Божков, в екипа са и художник-гримьорите Петя Симеонова и Атанас Темнилов. Продукцията си партнира с „Maison de Mitko Damov“ и медицинска лаборатория „Бодимед“. Част от звуковата постпродукция е реализирана в Доли медиа студио.

Арт Фест (Мира Сталева и Стефан Китанов) е миноритарен копродуцент на проекта, реализиран в партньорство с Доли медиа студио (Добромир Чочов), с финансовата подкрепа на ИА „Национален филмов център“ България, националните филмови институции на държавите-копродуценти, Програма Творческа Европа МЕДИА, Югоизточно-европейска филмова мрежа и паневропейския фонд Евроимаж. 

Радивое Андрич е един от най-популярните съвременни режисьори не само в Сърбия, но и в цяла Югоизточна Европа. Българската публика добре познава творчеството му, представяно на предишни издания на София Филм Фест – като се започне от дебютния му филм „Три палми за двама пънкари и едно маце“, показан у нас през 2000 година, през втория му филм „Светкавици“ и няколко години по-късно – третият, превърнал се в абсолютен зрителски хит, филм на Андрич „Когато порасна, ще стана Кенгуру“, показан у нас през 2004 година. 

„Как се научих да летя“ е първият пълнометражен игрален филм на Радивое Андрич като режисьор от 15 години насам. Завръщането му е очаквано от зрителите в целия балкански регион. Книгата на Ясминка Петрович е изключително популярна в страните от бивша Югославия и това е важно условие за успеха на филма. Затрогващата и чудата история на едно семейно помирение е предадена с много обич и специално отношение към младите хора. Без съмнение „Как се научих да летя“ ще запълни нишата от липсващи качествени тийнейджърски филми, с които младежите да се асоциират. 

ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!
#26SofiaIFF