23
Mar
2022

КИНО ГУРМЕ 2022 Традицията повелява изкусителните филми за ценители да бъдат съчетани с великолепните вина на Домейн Бойар

КИНО ГУРМЕ е филмова и винена селекция, която реализираме заедно с партньорите ни вече повече от десетилетие – вкусът към доброто кино и култа към доставяне на удоволствие на сетивата са съчетани със специалните вина от избата на Domaine Boyar.

Тази година ще видим ЧЕТИРИ великолепни, зареждащи с енергия филмови творби, всяка от които ще бъде поднесена с различни вина – носители на престижни отличия от международни конкурси, специално селектирани за гурме-програмата. И ако по време на филма на зрителите им се допие вино, то всеки в ръката си ще има чаша, пълна с аромати и вкусове, допълващи удоволствието от доброто кино и уютното гостоприемство на Дома на киното.  

Ето кои са филмите, посветени на виното и гурме културата през 2022: 

24 март, 20:30 часа | БИЛЕТИ

ВКУСНО / Delicious
Франция-Белгия, 2021, 112 мин, режисьор Ерик Беснар

„Вкусно“ е с номинации за Сезар’22 за за най-добър художник и най-добри костюми. Историята отвежда зрителите във Франция в далечната революционна 1789 година, когато гастрономията е изцяло във владение на аристократите. Престижът на всеки благороднически дом зависи изцяло от качеството и репутацията на неговата трапеза. Когато талантливият, но горделив готвач Мансерон сервира неодобрено ястие, създадено от самия него, на вечеря, организирана от егоцентричния херцог Шамфор, последствията са жестоки и той незабавно е уволнен… Готвачът заминава със сина си към местната гостилница, посещавана рядко от пътници, където обичайното ястие е зеленчукова супа. Съвсем скоро в гостилницата пристига загадъчна жена, която предлага заплащане, за да се учи на изкуството на приготвяне на храна от него. И така започва една забавна история за развихрени страсти, отмъщение... и създаването на първия ресторант във Франция.

* * * 
27 март, 16:00 часа | БИЛЕТИ

БЕГЛЕЦЪТ: ФИЛМ ЗА АНТЪНИ БУРДЕЙН / Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain
САЩ, 2021, 119 мин, режисьор Морган Невил

Бъдете сигурни, очаква ви незабравимо преживяване! За всички изкушени почитатели на Антъни Бурдейн във фестивалната програма е включен портрет на тази забележителна личност в света на гурме културата. Бурдейн винаги е бил пример за неуморна любознателност, дълбоко отдадена на стремежа да опознае всичко, което този свят може да предложи. Присъствието му в медийния пейзаж бе толкова положително, че мнозина останаха изумени от самоубийството му през 2018 година. „Беглецът: Филм за Антъни Бурдейн“ не разказва за трагичния край на медийната легенда, а отдава почит на начина, по който той живее – честен, авантюристичен и ангажиран. „Филмът хвърля поглед към величието на Бурдейн – този кулинар-реалист, който прокламираше удоволствието от качествената храна по целия свят“, споделят зрители за филма. 

* * * 
31 март, 18:00 часа | БИЛЕТИ

МАЙСТОРИТЕ НА БАРОЛО / Barolo Boys
Италия, 2014, 64 мин, режисьори Паоло Казалис, Тициано Гая

За първи път на голям екран в програмата на СФФ, „Майсторите на Бароло“ разказва завладяващата история на група приятели, които предизвикват революция и за това как виното Бароло се превръща в световен феномен. Едно от най-прочутите в света червени вина, преди три десетилетия е неизвестно дори в собствения си производствен регион – красивата област Ланге в Северозападна Италия. Успехът на това вино се дължи най-вече на смелостта и инициативата на група малки производители. Какво е останало от натрупания опит след почти 30 години? Както се пита един от героите на филма – коя революция някога е била успешна?...

* * * 
1 април, 18:00 часа | БИЛЕТИ

УГОЩЕНИЕТО НА БАБЕТ / Babette’s Feast
Дания, 1987, 103 мин, режисьор Габриел Аксел

Удостоена с Оскар ’88 и БАФТА ‘89 за най-добър чуждоезичен филм, с наградата на Екуменическото жури от Кан ‘87 тази история отвежда зрителите в XIX-и век, в отдалечено датско село, където две сестри водят усамотен живот, в центъра на който са баща им, свещеникът и тяхната църква... След много години, когато баща им е починал, те приемат френската бежанка Бабет Ерсан в ролята на тяхна прислужница. След като печели от лотарията, Бабет иска да се отблагодари на сестрите за добротата им и предлага да приготви угощение с френски ястия за тях и приятелите им по случай 100-годишнината от рождението на баща им. Това ще се окаже знаменателно преживяване за всички.

ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!     

#26SofiaIFF


София Филм Фест се осъществява с финансовата подкрепа 
на Столична община и Министерство на културата.