02
Dec
2021

„Кино РЕЗОНАНС – място за култура и търсещи умове“ представя специални събития през ДЕКЕМВРИ

ОТКРИВАНЕ на зала „РЕЗОНАНС“ в Дома на киното

Георги ГОСПОДИНОВ представя „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“

Първото събитие в НОВАТА ЗАЛА на Дома на киното е гостуване на писателя Георги ГОСПОДИНОВ, който ще представи филмите на Теодор Ушев, създадени по негови творби и получили признанието на Американската киноакадемия – „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“. Датата е 14 декември, денят е вторник, а началният час е 19:00.

Като част от инициативите на програмата КИНО РЕЗОНАНС, в Дома на киното вече има още едно чудесно пространство – малка допълнителна зала, оборудвана с DCP проектор, екран и озвучаване от най-висока класа, в която комфортът на интимното филмово преживяване е допълнен с удобни пуфове, предоставени от topcho.bg. Тази зала ще създаде възможност за обогатяване на програмата на Дома на киното, за срещи и професионални уъркшопи – за деца и младежи, които се интересуват от тайните на киното и творческите професии, свързани с него, за премиерни събития – създадохме зала „РЕЗОНАНС“ в хармония с честотите, на която вибрират младите почитатели на тайните във филмовия свят.

* * *

„Респект“ и Арета Франклин – джаз носталгия
В празничната за студентите вечер на 8 декември каним почитателите на вечната музика на филмова среща с великолепния глас на Дженифър Хъдсън и актьорското майсторство на Форест Уитакър, които пресъздават запленяващ биографичен разказ, посветен на легендарната Арета ФРАНКЛИН. Датата е 8 декември, денят е сряда, а началният час е 18:30.

* * *

„Уестсайдска история“ под режисурата на Стивън Спилбърг
Повече от шест десетилетия Спилбърг мечтае да направи нов кино-прочит на една тотална класика! Той споделя, че е израснал в дом, в който са се слушали албуми с класическа музика – първият му досег с популярната музика е бил именно „Уестсайдска история” („West Side Story”), при това албумът, записан от екипа на Бродуйската постановка от 1957 година. Представяте ли си какво означава за 74-годишния режисьор да сбъдне мечтата на 12-годишното момче в себе си?! Датата е 12 декември, денят е неделя, а началният час е 17:00.

* * *

„Отвор“ – музикално-поетичен пърформанс
Ембиънт пейзажи, светли и тъмни китарни хармонии, и палитра от звукови ефекти се срещат с гласове, които четат стиховете на живо. В този процес музиката и поезията се обогатяват и допълват взаимно. Тъмният киносалон е идеалното място за необичайната среща на двете изкуства, която е и един вид изследване върху тяхната дълбока връзка. „Отвор“ е базиран върху едноименната дебютна стихосбирка на Румен Павлов, с участието на автора на стиховете, Петър Тодоров, Йоана Стоянова и Александър Бенев; реализира се с финансовата подкрепа на програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“. Датата е 14 декември, денят е вторник, а началният час е 20:00.

* * *

Кино Резонанс – място за култура и търсещи умове“ е създаден с цел оформяне на пространства за културен обмен около и с помощта на екипите на четири киносалона от централна и източна Европа – Дом на киното / Dom na kinoto в София (България), TISZApART MOZI, Соенок (Унгария), CID Ptuj Център за забавления в свободното време, Птуж (Словения) и Кино „Урания“ Kino Urania & Kinematografi Osijek * Kino Urania, Осиек (Хърватия). Искаме да предложим на публиката обогатяване на изживяването в киносалона, разширяване на интересите на младите хора, а Домът на киното – да се превърне в любимо място с интригуващо, развлекателно и най-вече ексклузивно културно съдържание. Целта ни е да приобщим младите хора чрез включването им в образователни и творчески дейности, а също и публика с ограничен достъп - хора с увредено зрение, хора с увреден слух, хора с интелектуални затруднения. Сред основните цели на проекта са развитие на публиката с фокус върху кинообразование за млада публика, дигитализация, иновативни практики и усъвършенстване на системите за комуникация.

Кино Резонанс – място за култура и търсещи умове“ / „Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds“ е международен проект, финансиран от Европейския съюз * Creative Europe *
Събитията са част от програмата на Дома на киното „Операция Кино 2020/2021“, реализирана с подкрепата на Национален фонд „Култура“.