09
Feb
2017

Кои са избраните 12 филма в конкурса JAMESON Short Film Award 2017?

14-то издание на Jameson Short Film Award

Открий нови хоризонти в света на киното с Наградата ДЖЕЙМИСЪН за български късометражен филм

Енергия, творчески потенциал, безкрайно много усилия на десетки екипи са вложени във филмите, които кандидатстваха през 2017 година за участие в конкурса Jameson Short Film Award. Нови хоризонти ни очакват, откривателският дух е неспокоен, а светът на киното – безкраен! Имаме удоволствието да съобщим решението на тазгодишните селекционери Александър Станишев – оператор, Анастас Пунев – кинокритик, Иван Бърнев – актьор, Кристина Грозева – режисьор, Тома Вашаров - режисьор, носител на наградата JAMESON за 2016 година. Избраните филми по традиция са 12 на брой, а ето и кои са те (подредени по азбучен ред на заглавията):

* 20 ритника, реж. Димитър Димитров
* Баща, реж. Ивайло Минов
* Благодаря ти, реж. Невена Йовчева
* Добри, реж. Орлин Милчев
* Дрехи, реж. Веселин Бойдев
* Капия, реж. Елена Тончева
* Крило на дракон, реж. Антония Милчева
* Леа, реж. Павел Павлов
* Песен, реж. Цветомир Матев
* Преди да заспя, реж. Николай Тодоров
* Пътуваща старана, реж. Весела Данчева, Иван Богданов
* I Don’t Want to Grow Up, реж. Филип Андреев

Международният филмов фестивал София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey благодарят на всички, кандидатствали за традиционния конкурс за късометражно кино! Международното жури на 21-вия София Филм Фест ще посочи победителя измежду селектираните 12 филма, а наградата в размер на € 6 000 ще бъде връчена на неговия режисьор на официалната церемония за раздаване на наградите на София Филм Фест – на 18 март 2017 година.

Наградата Джеймисън” се превърна в една от институциите на София Филм Фест и заедно с Международния конкурс и София Мийтингс - един от двигателите на фестивала, които го изстреляха в орбитата на ключовите киносъбития в Централна и Източна Европа. За нас е чест да сме допринесли за топлата връзка между ирландско уиски № 1 в света Джеймисън и киното в България.”
(Стефан Китанов, Директор на София Филм Фест)

„Партньорството ни със София Филм Фест е едно от най-вдъхновяващите в историята на бранда в България. За тези 17 години изминахме много дълъг път, изградихме страхотни традиции и успяхме да осигурим благотворна среда за младите ни кинотворци. Поздравяваме всички участници и им пожелаваме все по-големи успехи. Наградата Jameson е онова първо признание, което стимулира нашите млади режисьори да продължават напред, да се развиват и да мечтаят за следващите върхове. Ние винаги ще ги подкрепяме, защото Jameson застава зад смелите и талантливите, които не се страхуват да променят света.”
(Стоян Георгиев, Бранд мениджър на Jameson Irish Whiskey)

ПОЖЕЛАВАМЕ УСПЕХ на ВСИЧКИ!