14
Aug
2019

Копродукцията с българско участие „Босият император” със световна премиера в Торонто 2019

Филмът на Джесика Удуърт и Петер Бросенс ни среща с последния белгийски крал, който става император на Нова Европа!

В ролята на Краля отново е харизматичният Петер ван ден Бегин. Във филма ще видим и легендите Джералдин Чаплин и Удо Киер

Помните ли как завърши Белгийският крал”, филмът на режисьорите Джесика Удуърт и Петер Бросенс за странното пътуване на Николас III през Балканите, в което той откри себе си и видя света с очите на обикновен човек?! Идва ред за нови необичайни събития с познатите герои – пригответе се за среща с Краля и неговия антураж в доста по-различна… политическа обстановка!

„Босият император“е драматична комедия, която разказва за краля (Петер ван ден Бегин), лишен от короната си след разпадането на Белгия. Негово величество за малко не се разделя и с живота си по време на нещастен инцидент в Сараево. Събужда се в санаториум на острова на Тито в Хърватска. Там се налага да осъзнае сериозността на промените, довели до разпадането на Европейския съюз. Той разчита на помощ от своя антураж (Люси Дебе, Бруно Жорис, Титус де Воогт), а и от една нова приятелка – очарователната гостенка Лейди Лиз (Джералдин Чаплин), за да се справи със собственото си объркване и с авторитарния директор на санаториума, доктор Ото Крол (Удо Киер). В един момент се появява и делегация от Виена, водена от д-р Илзе фон Щрохайм (Джералдин Чаплин), начело на националистическата „Нова Европа“. Тя обявява гръмката новина, че последният белгийски крал ще стане първият император на Нова Европа. На краля му е писнало други да определят съдбата му вместо него и решава да вземе нещата в свои ръце.

* * *

Хърватският остров Бриони е бил дом на динозаври, римляни и византийци. Австроунгарският елит се е радвал на красотата и природата му. Между 1947 и 1980 година Бриони е личният бахамски остров на Тито, където той кани държавни глави и безброй холивудски звезди. Много от тях му поднасят като подаръци екзотични животни, които обитават мястото и до днес. Това всъщност е сцената, на която се разиграва тази тревожно правдоподобна приказка. На фона на Европа, която се срива, се появява отново краля – една изгубена душа, която осъзнава как историята се готви да връхлети върху него като тихо цунами. Задаващата се буря носи името „Нова Европа“, а кралят е предложен за неин император…
Предишният филм на двамата автори „Белгийският крал“ завършва с признанието на краля, че най-много се страхува от това да се окаже само пътник. Е, сега той е хвърлен в колосална главоблъсканица и успява да избере най-великото от всички оръжия – хумора.

Босият император” е петият игрален филм на Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Премиерите на три от предишните им филми са били във Венеция - „Хадак” (2006, наградата „Златен лъв на бъдещето”), „Петият сезон” (2012, международен конкурс, наградите „Young Cinema Award” и „Green Drop Award”) и „Белгийският крал“ (2016, конкурсна програма „Хоризонти“, номинация на ЕФА 2017 за най-добра комедия). Премиерата на „Алтиплано” е в „Седмица на критиката” в Кан през 2009 година. Филмите им са показани на стотици фестивали и са носители на общо 57 награди.

Джералдин Чаплин, подобно знаменития си баща Чарли Чаплин във „Великият диктатор“, изпълнява две роли – на симпатичната и ранима лейди Лиз и зловещата и авторитарна Илзе фон Щрохайм. Легендарната актриса ще присъства лично на световната премиера на „Босият император“ на 6 септември в Торонто.

Художник на филма е Сабина Христова, гримът и прическите са дело на Петя Симеонова. Партньори на екипа ни в работата по тази съвременна притча са екипа на Vogue Vision – Митко Дамов.

Продуценти от българска страна са Мира Сталева и Стефан Китанов.

„Босият император“ е продукция на Bo Films (Белгия) в копродукция с Topkapi Films (Холандия), Propeler Film (Хърватия), Wajnbrosse Productions (Белгия) и Арт Фест (България) с финансовата подкрепа на ИА „Национален филмов център“, Евроимаж и националните фондове на държавите-копродуценти.

Премиерата в България на филма ще бъде на 24-тия София Филм Фест през март 2020.

Харесайте / следвайте / споделяйте >>> Facebook || Site