11
Aug
2021

Корнел Мундруцо със Специалната награда на юбилейния 25-и София Филм Фест

Унгарският режисьор ще представи лично през септември своя хит от 2020 година „Фрагменти от живота на една жена”

През 2021 година Специалната награда на 25-ия София Филм Фест ще бъде връчена на трима души, чиито живот е неразривно свързан с киното. Един от тях е унгарският режисьор Корнел Мундруцо. Той е добре познат на българските зрители, които са се срещали с всичките му филми на София Филм Фест през годините - от дебюта му „Приятни дни“ (2002), носител на Голямата награда за най-добър филм в първия международен конкурс на София Филм Фест през 2003, през омнибуса „Поколение: Изгубени и намерени“ (2005), „Делта“ (2008), спечелил наградата на ФИПРЕСИ в Кан, както и „Нежният син – проектът Франкенщайн“ (2010), номиниран за „Златна палма” в Кан. През 2014 година Мундруцо представи на света една изключителна провокация - „Белият бог“, носител на голямата награда от конкурса „Особен поглед“ от Кан и наградата „Кучешка палма“, присъдена на две от 250-те кучета във филма. Оригиналният и впечатляващ „Луната на Юпитер“ (2017) също участва в Кан, отново в основния конкурс.

„Делта“, „Нежният син – Проектът Франкенщайн“, „Белият Бог“ са три филма, които завоюват сериозни позиции за Мундруцо в света на киното.
Ето какво споделя той непосредствено след премиерата на „Белият Бог“ в София, в програмата на 19-ия София Филм Фест.

След 10 години в киното аз имам четири популярни филма – „Приятни дни“, „Делта“, „Нежният син“ и „Белият Бог“ и мисля, че всички те пресъздават една и съща тема. „Нежният син“ е начинът, по който аз изразявам какво общо имам със създаването, той е много повече насочен навътре, към душата на героите. След него почувствах, че съм казал всичко, което е в мен, почувствах се празен. Затова се опитах да намеря нови теми. По това време осъзнах, че реалността в Източна Европа и в Унгария се е променила напълно. Значенията на думите са се променили. Източна Европа вече не е меланхолична, бавна, безчувствена, тя е агресивна, бърза. В киното това също се усеща, стиловете започват да се преплитат. „Белият Бог“ е отражението на моя поглед към тези промени. Честно казано, това е моят най-унгарски филм. В него изразявам гнева си срещу шовинистичните, расистки въпроси, които циркулират в нашето общество – и точно този филм стана най-интернационален. Това говори много!

Фрагменти от живота на една жена” („Pieces of A Woman“) е копродукция между САЩ, Канада и Унгария, като премиерата му беше в основния конкурс на Венеция 2020. Главните роли са поверени на Ванеса Кърби и Шая Лебоф. Изключителната Кърби спечели „Купа Волпи“ за най-добра актриса, номинации за „Оскар“, „Златен глобус“ и БАФТА.

Всяка трагедия, всяка драма накрая ти дава много сили и енергия в собствения ти живот. Винаги съм се стремял да представя нещата от сърце и да стигна до сърцата на зрителите… Исках да говоря за табу, което отдавна съществува. Жените, които губят бебетата си поради някаква причина, често изпадат в изолация. Хората около тях не знаят как да им помогнат да се справят с подобна трагедия. Това е провокацията за създаването на тази история. Исках да поставя този сюжет в среда, която познавам и съм близо до нея… Основният въпрос във филма е как хората съумяват да се справят с трагедиите и какъв отпечатък остават те върху душите им и върху техните деца“, споделя за филма си Корнел Мундруцо.

Фрагменти от живота на една жена” ще има една ексклузивна прожекция на есенното издание на СФФ, а публиката ще има възможност да се срещне лично с Корнел МУНДРУЦО и да присъства на връчването на СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА на София Филм Фест.  


* * *
София Филм Фест се осъществява с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на София.

Основни съорганизатори и партньори са Министерството на културата, ИА „Национален филмов център“ и Програма „Творческа Европа МЕДИА“ на Европейския съюз.

Очакваме Ви на #КИНО * #25SofiaIFF