09
Jul
2023

"Кристалният глобус" в Карлови Вари се присъжда на филма на Стефан Командарев "Уроците на Блага"

Поздравления за Стефан Командарев и неговия екип за изключителния успех - най-новият им филм "Уроците на Блага", спечели голямата награда за най-добър филм на фестивала в Карлови Вари 2023 "Кристален глобус". Актрисата Ели Скорчева бе удостоена с наградата за най-добра женска роля, а филмът, представян като Works in Progress в програмата на София Мийтингс, бе награден и с приза на Екуменическото жури.

снимки © Карлови Вари МФФ

Ето какво пишат колегите от Карлови Вари:

Победител в Основния конкурс на 57-ия Международен филмов фестивал в Карлови Вари е филмът "Уроците на Блага" на българския режисьор Стефан Командарев. В емоционалната драма, с брилянтно изпълнение на Ели Скорчева в ролята на Блага, режисьорът акцентира върху по-възрастното поколение - една изключително уязвима група, на която политиците често обещават право на достойна старост, но реалността винаги се оказва много далеч от обещанията...

Наградата за най-добра женска роля се присъжда на Ели Скорчева за ролята й на учителка, жена със силни морални принципи. След загубата на съпруга си и на спестяванията, предвидени за гроба на съпруга й, нейният морален компас постепенно започва да се отклонява от вярната посока поради ужасни обстоятелства.

Стефан Командарев: „Бих искал да посветя тази награда на поколението на моите родители – те са главните герои на нашия филм. Те станаха жертва на пазарната икономика в България и често губеха много от това. Благодаря на моите колеги и на невероятната Ели Скорчева.”

Честито! На добър час на филма!