17
Jan
2019

Легендата КШИЩОФ ЗАНУСИ с Наградата на СОФИЯ на Столичната община на 23-тия София Филм Фест

Световноизвестният режисьор, сценарист и продуцент ще бъде специален гост на фестивала, а киноманите ще могат да видят най-новия му филм „Етер“ и още шест класики.

Не са много режисьорите, които могат да вкарат високата култура в душата на своите филми така, както прави това Кшищоф Зануси в „Етер”, пише в ревюто за филма „The Hollywood Reporter”. Вдъхновена от Фаустовия мотив, впечатляващата психологическа драма среща зрителя с военен лекар, експериментиращ с науката, за да получи власт над хората.

Моят герой е човек, който смесва науката и религията, а двете никога не са имали нищо общо. И ето за това става дума във филма. Етерът беше източник на голямо очарование в края на XIX век. В моя филм той е метафора, тъй като се превръща в средство за спасение и подчинение”, казва Кшищоф Зануси.

Роден във Варшава през 1939 година, Зануси завършва физика във Варшавския университет (1955-1959), философия в Университета в Краков (1959-1962) и режисура в Държавната театрална и филмова школа в Лодз (1960-1966), а новият му филм отново съчетава в едно всичките му професии. През 1994 година режисьорът е избран за председател на Европейската организация за аудиовизуална култура EUROVISION със седалище в Рим. От 1999 година е президент на Европейската федерация на създателите на аудио-визуални продукти FERA. Той е един от първите полски творци, които започват да правят копродукции (Германия, Италия, Франция). „Етер” също не е изключение – творбата е резултат от съвместните усилия на Полша, Украйна, Унгария и Литва.

Днес Кшищоф Зануси е професор по кино- и телевизионна режисура във Висшата академия за филмово и телевизионно изкуство в Лодз, Полша, консултант на Комисията по култура на Ватикана, един от основателите на Европейската филмова академия. Професор Зануси води лекции в Националната филмова академия във Великобритания, в киноинститутите в Белград, Будапеща и др. Носител е на редица престижни полски и международни награди и отличия. Сред тях са наградата „David di Donatello“, Кавалерският кръст на Ордена на възродена Полша, Командорски орден за изкуство и литература (Франция), както и много международни награди за филмите му от Кан, Венеция, Москва, а също и за цялостно творчество и принос в европейската филмова култура.

Освен най-новия филм на Зануси „Етер”, публиката на 23-тия СФФ ще може да види и кинодебюта на известния режисьор „Структурата на кристала” (1969) - психологическа драма за приятелството, кариерата и смисъла на щастието. След дебюта му, почти всеки филм на Зануси е с награда – „Просветление” (1973), който също ще бъде част от ретроспективата в София, е със „Златен леопард” в Локарно. Сюжетът следва търсенията на героя - студент по физика - между 20 и 30-годишната му възраст. „Камуфлаж” (1976), отличеният в Кан „Спирала” (1978), „Константа“ (с награда на журито в Кан, 1980) и „Годината на спокойното слънце“ (със „Златен лъв“ във Венеция, 1984) са останалите кинотворби на Кшищоф Зануси, които ще бъдат представени пред публиката на 23-тия София Филм Фест.

Визитата и ретроспективата на Зануси са в партньорство с Полския културен институт в София и част от предстоящия Фокус „Полша“ на 23-тия София Филм Фест.