10
Jul
2017

"Little Crusader", представен като проект на София Мийтингс, спечели голямата награда "Кристален глобус" за най-добър филм в Карлови Вари

След 15 години, в които основният конкурс не е бил печелен от чешки филм, Вацлав Кадрънка успя да впечатли петчленното жури със своята съзерцателна драма "Little Crusader", посветена на бащинството, и заедно с "Кристалния глобус" получи и чек в размер на 25 000 долара. Копродукцията между Чехия, Словакия и Италия беше представена като проект за втори филм през 2013 на 10-ото издание на София Мийтингс.  Ето какво сподели развълнуваният режисьор: "Много съм щастлив. В работата по този филм имаше сериозна доза несигурност, още от самото начало; извървяхме дълъг път, докато го реализираме. радостен съм, че нашият филм провокира емоции."

чиито основен партньор е Nu Boyana film studios и се реализира с подкрепата на Creative Europe, ИА "Национален Филмов Център" и Столичната община.

Специалната награда на журито беше присъдена на "Men Don't Cry" на босненския режисьор Ален Дърлевич. Наградата за режисура отиде при Петер Бебяк, който представи своя филм "The Line". Наградата за най-добра актриса беше поделена между Йовита Будник и Елиане Умуайер за драматичната история "Birds Are Singing in Kigali". Руският актьор Александър Яценко беше избран да получи наградата за най-обър актьор за ролята му във филма "Arrythmia". Журито определи още две специални награди - за американската романтична история "Keep The Change", който беше отличен като най-добър дебют, и за румънската актриса Воица Олтеан, която дебютира във филма "Breaking News".

В конкурсната програма "East of the West" фантасмагоричният филм "по пътя" на руския режисьор Александър Хант "How Viktor "the Garlic" took Alexey "the Stud" to the Nursing Home" получи най-голямото отличие. Специалната награда на журито беше присъдена на филма "Dede", чието действие се развива в планинския регион Сванети в северозападната част на Грузия, режисиран от Мариам Хатчванти. Призът за най-добър пълнометражен документален филм беше връчен на испанската творба "Lots of Kids, a Monkey and a Castle". Документалното жури присъди и специална награда на австрийската творба "Atelier de conversation", подписана от Бернхард Браунстейн.

Наградата на публиката "Právo" беше връчена на американската криминална драма "Wind River", чието действие се развива в индиански резерват, а главната роля е поверена на Джеръми Ренър. Актьорът получи Президентската награда на фестивала от Иржи Бартошка на заключителната церемония и се пошегува с този факт - "Надявам се, че получаването на тази награда не означава, че вече съм стар?... Това е чест за мен. Благодаря на господин Бартошка, благодарение на който този фестивал е жив, и на целия екип!" 

На 52-рото издание на фестивала в Карлови Вари имаше 13 734 акредитирани гости, сред тях 11 544 представители на различни фестивали, 398 кинотворци, 1165 професионалисти в кинобранша и 617 журналисти. В рамките на фестивала бяха показани 207 филма на 505 прожекции и бяха продадени над 140 хиляди билети. Следващото издание на фестивала в Карлови Вари е предвидено да се случи от 29 юни до 7 юли 2018 година.